Winnaar Herengracht Industrie Prijs 2018
De breed georiënteerde jury bestaande uit Erik Kessels, Tanja Soeter, Saskia Simon, Indira van ’t Klooster en voorzitter Patrick Koschuch heeft gezamenlijk de genomineerde projecten bezocht. Om op gedegen en verantwoorde wijze een winnaar te kunnen selecteren uit vijf projecten die allen van hoge kwaliteit zijn, heeft de jury bij de beoordeling in beginsel vooral gelet op de volgende punten:
– De conceptuele helderheid
– Het spanningsveld tussen architectuur en interieur
– De mate waarin verschillende disciplines samen tot een spannend eindresultaat zijn gekomen (gesamtkunstwerk)
Op basis van deze drie punten is de jury tot een aantal thema’s gekomen die alle projecten verbinden. Het uiteindelijke oordeel is gebaseerd op de mate waarin deze thema’s met en in de verschillende projecten verweven zijn:
– Materialiteit: het getoonde vakmanschap en de rijkdom in alle toepassingen is hoog, sommigen vertellen een gepassioneerd verhaal
– Liefde: betrokkenheid, aandacht, passie, experiment, lef, identiteit; in alle projecten aanwezig, maar bij een aantal spat het er vanaf
– Gelaagdheid: conceptuele diepgang in combinatie met verrassende elementen en de relatie interieur-exterieur waren overal aanwezig, maar bij een aantal projecten verder ontwikkeld
En de winnaar is…
De jury heeft unaniem gekozen voor het ontwerp, waar naar haar mening, de liefde, het ambacht en de gelaagdheid van af spat, mede door de gedeelde passie en het onderlinge vertrouwen tussen de architecten en opdrachtgevers. Het project waarin vakmanschap, traditie en (materiaal)innovatie hebben geleid tot een uniek resultaat. Het gebouw waarin de relatie binnen-buiten, heden-verleden, behoud-vernieuwing met zichtbaar plezier en lef zijn doordacht.
De Herengracht Industrie Prijs 2018 gaat naar:
Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh – Deest
Bedaux de Brouwer Architecten
Bedaux de Brouwer Architecten werd door Vogelensangh, een steenfabriek met een rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte ovens wordt gebakken, gevraagd een eigentijds paviljoen te ontwerpen. Dit resulteerde in een ontwerp waarin zowel het exterieur als interieur, de tijdloze, ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht laat komen.
Het paviljoen doet dienst als ontvangst- en kantoorruimte, als aanvulling op de sinds 1919 naastgelegen en nog steeds functionerende fabriek. Op locatie startte het ontwerpproces en ontstonden de eerste schetsen; in het ontwerp is de functionaliteit en eenvoud in de productie van de steen terug te vinden. Het paviljoen kenmerkt zich als langgerekt volume, voorzien van een gesloten gemetselde entreezijde geplaatst op een boven het maaiveld verheven sokkel. De door de opdrachtgever op locatie geproduceerde baksteen is bewust in een eenvoudig wildverband verwerkt, refererend aan de rationele stapeling van de steen tijdens het productieproces. Na binnenkomst openbaart het gebouw zich door middel van een over de breedte toegepaste glazen gevel richting de omgeving, waar een helder panorama op de monumentale fabriek, het bedrijvige voorterrein en het rurale landschap een indrukwekkend zicht biedt. Het interieur kenmerkt zich door gewelfde metselwerk plafonds, geïnspireerd op de nog functionerende traditionele ringoven. Evenals de ringoven bestaat het paviljoen uit een rationele sequentie van ruimtes met een geheel eigen functie. Utilitaire ruimtes zijn aan de gesloten zijde geplaatst, verblijfsruimtes gesitueerd aan de zichtzijde. In het geheel een met de locatie verbonden paviljoen, niet alleen ontworpen vóór, maar ook gematerialiseerd mét en geïnspireerd dóór de opdrachtgever.