JURY 2024
DIKKIE SCIPIO KAAN ARCHITECTEN, VOORZITTER
HARM TILMAN VIVA ARCHITECTUUR, SECRETARIS
ABDESSAMED AZARFANE DURA VERMEER
WILLEM HEYLIGERS HEYLIGERS ARCHITECTS
AURA LUZ MELIS INSIDE OUTSIDE, WINNAAR H.I.P. 2021
SANNE SCHENK TANK INTERIOR DESIGN AGENCY
WILLEM SIJTHOFF CAPITAL C, SIJTHOFF MEDIA GROEP
In april heeft de jury met een grote delegatie de vijf genomineerde projecten in één dag bezocht. Daarvan zijn mooie films en foto’s gemaakt. Die je ook terugvindt op de pagina met de nominaties. Dat de jury haar beoordeling zorgvuldig en met veel plezier heeft verricht, zie je op onderstaande beelden:
DIKKIE SCIPIO
KAAN Architecten, voorzitter
Dikkie Scipio has been trained in various disciplines. She holds a master’s degree in applied arts, industrial, and interior design from the Royal Academy of Arts in The Hague and afterward qualified as an architect at the Rotterdam Academy of Architecture. Simultaneously, she owned a gallery in Amsterdam and a design studio in Utrecht. In 1995, she joined Claus en Kaan Architecten, and in 2002, became a partner. In 2014, she co-founded KAAN Architecten.
Drawing from her comprehensive training, Scipio adeptly leads projects encompassing a wide spectrum, ranging from extensive urban plans and architectural designs to furniture and interior concepts. Her successful international career spans across roles as an urbanist, master planner, architect, and designer. With experience in public infrastructure, museums, and educational establishments, she brings insight and supervises architectural and urban aspects of projects. Her overarching goal is to cultivate innovative, world-class facilities, established through close and collaborative partnerships with clients.
Scipio specializes in intricate undertakings and processes, with a particular focus on museums and heritage renovation. Her expertise is evident in projects such as the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp (Belgium) and the Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn (The Netherlands). These projects seamlessly integrate expansion with preservation, showcasing her commitment to respecting existing structures and historical significance. In Antwerp, she ingeniously introduced a new exhibition space by utilizing the building’s patios, seamlessly enhancing the neoclassical structure. Similarly, at Het Loo, she created additional museum space beneath the forecourt, incorporating a glass-covered fountain to manipulate lighting effects.
Scipio is an accomplished writer, esteemed columnist, an international lecturer, and holds roles on several esteemed boards and juries. Notably, she delivered lectures at prominent institutions like the University of Antwerp and the BAUHAUS University in Weimar. Her expertise has also been recognized through her participation as a jury member at the prestigious European Award for Architectural Heritage Intervention. As a staunch advocate for the integration of art and craftsmanship within architecture, her perspectives have been highlighted in numerous publications and documentaries. Since 2019, she has held the position of a professor at the Münster University of Applied Sciences, chairing the Architectural Design department.
HARM TILMAN
VivaArchitectuur, secretaris
Harm Tilman (1954) is auteur, met een bijzondere interesse in architectuur en de ervaring ervan. Hij schreef tal van artikelen en boeken op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening. Recent verschenen van hem Corporate Campus (2024), Wolkenkrabberstad Rotterdam Naar de volgende hoogte (2023) en Manifest (2021). Sinds 2021 werkt hij aan de onafhankelijke blog VivaArchitectuur.nl waarop hij onderwerpen op het gebied van architectuur en gebouwde omgeving exploreert. Eerder verzorgde hij lezingen en begeleidde hij projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland. Tot 2021 was hij hoofdredacteur van het architectuurplatform de Architect en curator van de Lensvelt de Architect Interieurprijs en de ARC Awards. Daarvoor werkte hij als coördinator stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.
Harm Tilman (*1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw.
Curriculum Vitae
Tot 2021 was ik hoofdredacteur van het architectuurplatform de Architect. Mijn betrokkenheid bij de Architect begon in de jaren negentig. Ik schreef voor het toen nog papieren maandblad veel artikelen voor de Architect, onder andere over stationsgebieden, stedelijke vernieuwing en openbare ruimte.
Onder mijn hoofdredacteurschap ontwikkelde de Architect zich van papieren maandblad tot multimediaal architectuurplatform. Naast print, vormden website en events belangrijke pijlers. In 2017 transformeerden wij de maandelijks verschijnende print uitgave tot een iedere drie maanden verschijnende editie van 200 pagina’s.
de Architect had vanaf het begin van deze eeuw samen met Lensvelt een interieurprijs en organiseerde met Thonet Nederland een stoelenprijs. Na de crisis wilden we iets terug doen voor het vak en besloten we een reeks prijzen op te zetten, die de kracht van het ontwerp laat zien.
Deze ARC Awards zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse architectuur, met prijzen van stoel tot stad. De jury’s zijn onafhankelijk en bestaan naast architecten, uit opdrachtgevers en critici.
Al die jaren heb ik deze activiteiten gecombineerd met mijn wekelijkse, kritische observaties op het architectuur- en stedenbouwlandschap van Nederland.
Afgelopen 50 jaar bestond de Architect 50 jaar. We hebben het initiatief genomen voor een Manifest waarmee we uitdagingen voor de komende 50 jaar agenderen. Ik ben er ontzettend trots op dat onze grootste architecten zich willen inzetten voor bewustwording en beïnvloeding van de onderwerpen van klimaat, biodiversiteit en ongelijkheid.
Daarvoor was ik coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.
In 1984 studeerde ik af aan de TU Delft als stedenbouwkundige. Na mijn studie was ik werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf ik lezingen en begeleidde ik projecten in binnen en buitenland.
Tevens verzorgde ik tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening
ABDESSAMED AZARFANE
Dura Vermeer
Abdessamed Azarfane is opgeleid als architect en heeft zich ontwikkeld tot een generalist in de ontwikkeling van de gebouwde leefomgeving. Gedreven door invulling te geven aan de leefomgeving, geïnspireerd door het dagelijks leven en haar rituelen, privaat en publiek, ver voorbij de schaal van het gebouw alleen.
“Een goede leefomgeving definieer ik als de balans tussen onze dagelijkse ‘rituelen’ en de manier waarop wij dit in onze fysieke leefomgeving faciliteren in programma en ruimte, en onderling verbinden in stedenbouw, openbare ruimte, architectuur en het interieur.
Zijn loopbaan startte in de architectuur in verschillende rollen bij verschillende bureaus met een focus op ontwerp en conceptontwikkeling. Na ruim 10 jaar heeft hij een doorstap gemaakt van ontwerpen naar ontwikkelen om vanuit goed opdrachtgeverschap nog meer aan de totstandkoming en definitie van projecten in onze leefomgeving te kunnen werken. Hij werkte o.a. aan de conceptontwikkeling en acquisitie van The Pulse of Amsterdam (VORM) en de Koepelgevangenis te Breda (Being). Momenteel is hij adjunct-directeur bij Dura Vermeer Bouw Zuid en stuurt hij het team aan dat verantwoordelijk is voor acquisitie en ontwikkeling.
SANNE SCHENK
TANK Interior Design Agency
Sanne Schenk is interieur architect. Samen met Tommy Kleerekoper is zij de oprichter en drijvende kracht achter TANK.
TANK gebruikt haar jarenlange ervaring met hospitality om unieke plekken te creëren waar mensen zich goed voelen. Daarbij staat de identiteit van de klant, het materiaalgebruik en de eindgebruiker centraal.
Ze werkten o.a. aan het hoofdkantoor van Adyen aan het Rokin, waarbij een baksteen werd ontwikkeld uit het bouwpuin om aan te sluiten op de centrale stad.
Ook werken ze aan de herinrichting van The Bank, aan de inrichting van studenthuisvesting The Fizz en de nieuwe vestiging van Rialto in de Silo’s op het zeeburgereiland.
foto © Jan Willem Kaldenbach
WILLEM HEYLIGERS
Heyligers Architects
In 1988 startte Willem een bureautje voor interieur ontwerp en architectuur. Toen nog studerend aan de TU Delft na een afgeronde opleiding HTS Amsterdam. De opdrachten lagen in die jaren niet voor het oprapen, maar toen de eerste serieuze opdracht voor de verbouwing van een bank met vijf aaneengesloten panden aan de Herengracht zich aandiende werd het tijd de zaakjes wat serieuzer te organiseren.
Het bureau heeft zich daarna snel uitgebreid met opdrachten in de financiële sector: eerst vooral in Nederland maar al snel ook in ons omringende Europese landen. Een aantal opdrachten in Azië werden aanleiding om in 1996 een kantoor in Kuala Lumpur te starten.
Geleidelijk ging het bureau naast interieur opdrachten zich steeds meer richten op transformaties en ingrijpende bouwkundige renovaties. De focus kwam meer op Nederland te liggen waarbij het bureau zich sterk ontwikkelde in een combinatie van interieur ontwerp en architectuur.
Complexe renovaties en transformaties van bestaande en monumentale gebouwen zijn de favoriete projecten voor Willem: het monumentale behouden en conserveren en tegelijk met zorgvuldig en slimme ontwerpen een eeuwenoud gebouw geschikt maken voor de wensen en eisen van vandaag.
Heyligers architects vierde afgelopen jaar haar 35 jarig bestaan: Willem stuurt nu samen met Lonneke Leijnse en Marleen Valstar het bureau aan met twee vestigingen en 25 architecten en ontwerpers.
AURA LUZ MELIS
Inside Outside, winnaar HIP 2021
Aura Luz Melis is architect en partner bij Inside Outside waar haar interdisciplinaire aanpak gevormd wordt door het brede scala aan projecten en schalen waaraan ze werkt, van interieurontwerpen, tentoonstellingen tot landschappen wereldwijd.
Als leidende partner van de interieur- en textielafdeling heeft ze onlangs onder andere de omvangrijke 4 jaar durende tentoonstelling voor de Humboldt Universiteit in Berlijn gerealiseerd, de kunstimplementaties in de Nieuwe Generatie treinen van de Nederlandse Spoorwegen, de auditoriumgordijnen voor het Mingei Museum in San Diego, de 10 jarige jubileum tentoonstelling in het MAXXI Museum te Rome en de enscenering en architectonisch textielen in de voormalige locomotiefhal die tot de Lochal Bibliotheek is getransformeerd en waarvoor Inside Outside de laatste HIP Award heeft ontvangen.
Met het team werkt ze momenteel aan het ontwerpend onderzoek genaamd ‘Living Soil’ waarbij Inside Outside een visuele taal ontwikkelt voor het bodemleven en de ondergrondse symbiotische netwerken. Het doel van het onderzoek is om een dieper inzicht te krijgen in het ondergrondse bodemleven als een potentieel en strategisch instrument voor de ontwikkeling van landschapsprojecten. Een tweede Research by Design project is de ontwikkeling van textielen met bioreceptieve eigenschappen zodat micro-organismen en planten erop kunnen groeien met behulp van zonlicht en water.
WILLEM SIJTHOFF
Capital C / Sijthoff Media Groep
Sijthoff Media richt zich op jongeren én professionals in de marcom-sector, de publieke sector en de IT-wereld. Daar zit een strategische rationale achter. De jeugd heeft de toekomst, wij zijn er trots op dat wij een bijdrage kunnen leveren aan die toekomst.
De marcom-sector is voor ons interessant omdat wij als mediabedrijf daar zelf onderdeel van zijn, de publieke sector is veruit de grootste economische sector van Nederland en ICT speelt in die beide sectoren een cruciale rol als het gaat om de digitale transformatie. De digitalisering zien wij als opportuniteit om het grootste deel van onze investering capaciteit aan ICT te besteden. Dat uit zich in de opzet van een eigen IT-team en een netwerk van externe experts op deelgebieden, zodat wij onze activiteiten verder kunnen digitaliseren.
Tegelijkertijd zien wij dat de digitalisering de behoefte bij onze doelgroepen oproept aan meer persoonlijke uitwisselingen van kennis en ervaringen. Daarom zijn wij onze activiteiten op het gebied van live events ook aan het uitbreiden. Wij willen onze goede marktpositie in de 4 domeinen de komende jaren uitbouwen door data verder te personaliseren en de kwaliteit van onze journalistiek te verdiepen. Daar ligt de focus.
Daarnaast is Willem Sijthoff betrokken bij diverse maatschappelijke en culturele initiatieven en is hij onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum.