Een buitenplaats in het landelijke Groene Hart van de Randstad. Eind 18e eeuw gesticht en helaas is in begin van de 20ste eeuw het hoofdgebouw alweer gesloopt. Nu resteert een complex van gebouwtjes en gebouwen welke deels een monumentale status hebben maar nog steeds functioneert als een buitenplaats: een plek waar de familie zich verzamelt en geniet van de lommerijke omgeving.
Vergelijkbaar als de stad transformeert ook het platteland. Waar een aantal jaren geleden het platteland vooral een productielandschap was: efficient en monofunctioneel, krijgt het nu steeds meer een recreatieve functie. Mensen ontvluchten het drukke en hectische stedelijk leven en zoeken rust en ruimte in de buitengebieden. Het project VAN STAL TOT WONING is hier een exemplarisch voorbeeld van. Een plek van ontmoeting voor familie met vrienden in weekenden en op vrije dagen. Het ontwerp biedt een variëteit aan plekken ten behoeve van een diversiteit aan een ontmoetingen. Een ontspannen ruimte die uitnodigt plaats te nemen.
Centraal in de buitenplaats staat een voormalige koeienstal die getransformeerd is tot een comfortabel woonhuis, voornamelijk in gebruik als tweede woning.
De kenmerkende houten balk constructie is daarbij volledig in het zicht gehouden om het oorspronkelijke karakter van de stal te behouden.
Het pand is volledig geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. De stalen stalraampjes zijn vervangen door speciaal gegoten aluminium kozijnen, waardoor er dubbel glas geplaatst kon worden met behoud van de originele ranke stijlen.
De groene omgeving en het landschap inspireerde om een grote pui met slanke stalen kozijnen te plaatsen in de noordgevel. Dat levert aangenaam daglicht op zonder dat het de woning opwarmt. Vanuit de woonkamer is er, onder de voormalige hooiberg door, een panoramisch uitzicht over de naastgelegen weilanden. De glazen deuren kunnen volledig worden open gezet zodat de woonkamer naadloos in verbinding staat met de landelijke omgeving.
In het deel van de woonkamer dat grenst aan de 4½ meter hoge pui is de zoldervloer verwijderd zodat de volledige hoogte van de stal te ervaren is. Via een nieuwe stalen trap is toegang tot de slaapruimte op de verdieping aan de zuidkant van het gebouw. De verdiepingsvloer is nieuw aangebracht en kijkt uit op de woonkamer op de begane grond. Onder de verdiepingsvloer zijn de keuken, hal, berging en sanitaire ruimtes geplaatst. De balklaag is in het zicht gebleven en de vloerdelen zijn van hergebruikt hout dat uit de oude verdiepingsvloer is gesloopt.
De op maat gemaakte keuken is gespoten in een mat witte kleur. Het Corian werkblad op het kookeiland loopt naadloos door in de wasbak. De afzuigkap is geïntegreerd in de kookplaat. De nis van de achterwand is uitgevoerd in gelakt messing en wordt omlijst door messing greeplijsten. De greeplijsten van de keuken lopen door in de TV kast die om de hoek geplaatst is en in de woonkamer uitkomt. Het lijnenspel van het meubilair komt terug in de stalen pui rondom de entreehal.
De vloer en wanden van de badkamer zijn deels bekleed met Ceppo di Gré tegels en worden gecombineerd met messing kranen en handdoekverwarming. De waskommen zijn geplaatst op een eiken ladekast die zwevend is opgehangen. De achterwand van de nis is voorzien van gelakt glas en wordt net zoals de ronde spiegel indirect aangelicht door een ledstrip.
Op de slaapverdieping is het bed symmetrisch opgesteld onder de nok van de kap.
Het bed staat tegen een op maat gemaakt hoofdbord en is voorzien van gebreide Kvadrat Febrik stof met geïntegreerde leeslampjes. Het hoofdbord vormt de achterzijde van de kleding kast die gemaakt is van staalprofielen en ingevuld met ‘smoked’ glas panelen.