SWEETS hotel is een radicale manier om Amsterdam te ervaren. 28 unieke brugwachtershuisjes, verspreid over de stad en door water met elkaar verbonden, vormen samen SWEETS hotel. Beleef Amsterdam vanuit een nieuw perspectief. Elk brugwachtershuisje is in originele stijl getransformeerd tot onafhankelijke minisuite voor twee personen.
Ontstaan van SWEETS
Toen de bruggen van de stad centraal werden geëxploiteerd, bleven deze brugwachtershuisjes staan als onbewoonde, vergeten overblijfselen van het Amsterdamse verleden. In deze collectie gebouwen realiseerden we ons dat er een mogelijkheid was om een speciaal nieuw hotelconcept te creëren, met hotelkamers verspreid over de stad. Om het hotelconcept te ontwikkelen en te exploiteren hebben we vervolgens de samenwerking gezocht met de oprichters van de Lloyd Hotel & Cultural Embassy, Suzanne Oxenaar en Otto Nan (nu bekend als Seven New Things), en ontwikkelaar Grayfield.
De stad als hotel
De 28 leegstaande brugwachtershuisjes in Amsterdam zijn sinds 2018 getransformeerd tot een bijzonder hotelconcept. In SWEETS hotel wordt ieder huisje een unieke hotelkamer. Het hotel heeft geen centrale faciliteiten. Voorzieningen in buurt doen daarom dienst als lobby, ontbijtplek of restaurant. Omdat ieder huisje in een andere buurt ligt, leren gasten bij iedere overnachting een ander stukje stad kennen en komen ze gemakkelijk in contact met bewoners en initiatieven in de buurt. In elk huis ligt namelijk een lokale wijkgids die gasten in staat stelt om de best bewaarde delen van elk gebied te ontdekken.
Het interieur
Variërend in grootte van circa 12 tot 70 m2, bieden de brugwachtershuisjes een rijke verscheidenheid aan vormen en stijlen. Het interieur van ieder brugwachtershuisje gaat in dialoog met het architectonische erfgoed van het exterieur. Soms door helemaal op te gaan in de tijd van haar oorsprong, of juist door een contrast te creëren. Maar in alle hotelsuites beleef je Amsterdam van binnenuit. Alle 28 huisjes staan allemaal op bijzondere plekken; midden in de Amstel, op een idyllische plek bij een sluisje bij het Noorderpark, pal naast de Hortus. Maar binnen kunnen gasten vanuit een rustige, veilige plek de stad vanuit een ander perspectief bewonderen.
Historie en co-creatie
Een bezoek aan de brugwachtershuisjes in chronologische volgorde is als een reis door de rijke geschiedenis van Amsterdam. Gebouwd van 1673 tot 2009 vertellen ze als collectie een mooi verhaal over de ontwikkeling van de stad en die van architectuur. Architecten zoals Berlage en van Eyck hebben o.a. aan de huisjes ontworpen en de architectuurstijlen variëren van Amsterdamse School tot High Tech. Amsterdammers werden gedurende het proces uitgenodigd om in workshopvorm mee te denken over de transformatie van de huisjes.
Uitdagende transformaties
Het transformeren van de brugwachtershuisjes in hotelkamers was makkelijker gezegd dan gedaan. De vloerafmetingen van de bruggenhuizen variëren van 10,5m² tot 81m², met elk hun eigen uitdagingen en mogelijkheden. Waar sommige in eerste instantie te klein leken om zelfs een bed in te zetten, vonden we innovatieve en out of the box oplossingen om ervoor te zorgen dat elk huisje comfortabel is uitgerust met alles wat de gasten nodig hebben: een tweepersoonsbed, badkamer, zitgelegenheid en opbergruimte. Zo had het brugwachtershuisje ‘Nieuwe Amstelbrug’ een originele vloeroppervlakte van slechts enkele vierkante meters. Het ontwerpteam heeft het plafond eruit gehaald en in de grond gegraven om drie verdiepingen te bouwen, die met elkaar verbonden zijn door trappen. Hierdoor kon de gevel worden behouden en tegelijkertijd een comfortabel en modern interieur gecreëerd worden.
Duurzaam bouwen
Het herbestemmen van historische gebouwen is niet alleen essentieel om het erfgoed van de stad te behouden, maar ook om naar een duurzamere toekomst toe te werken. Aangezien de bouwsector verantwoordelijk is voor 39% van de CO2-uitstoot in de wereld, is het essentieel dat architecten met innovatieve manieren komen om bestaande gebouwen te hergebruiken, in plaats van energie-intensieve sloop- en bouwprocessen te ondernemen, met behulp van nieuwe materialen met hoge emissies. SWEETS dient als een innovatief voorbeeld van hergebruik en duurzaam bouwen, terwijl het de brugwoningen beschermt tegen verval of sloop en het architectonisch erfgoed van de stad behouden blijft.
Weerbaar in een veranderende stad
Het SWEETS-hotel werkt met een zelfbedieningssysteem dat geen fysiek contact vereist. Gasten checken online in en openen de deur van hun brugwachtershuisje met een digitale sleutel die naar hun smartphone wordt gestuurd. In overleg met de gasten wordt het meest geschikte moment bepaald om verse handdoeken te brengen, zo vaak als gewenst. Door deze manier van werken kunnen gasten en personeel zich gemakkelijk houden aan de overheidsvoorschriften met betrekking tot COVID-19. Ook is het mogelijk om ontbijt, lunch of diner door nabijgelegen favoriete restaurants te laten bezorgen. Dit stelt gasten in staat om te genieten van hoogwaardige maaltijden in hun brugwachtershuisje en tegelijkertijd onze lokale restaurants te ondersteunen die duidelijk ook hard worden getroffen door de onbepaalde sluiting vanwege corona.
Naast internationale gasten, trekt SWEETS hotel vooral Amsterdammers aan, die op een unieke manier vakantie in hun eigen stad willen beleven. Gezien de beperkte reismogelijkheden gedurende een pandemie, toont SWEETS hotel zich ook als inspiratie en voorbeeld hoe je de meerwaarde van je eigen stad of omgeving kunt ervaren.