De Oude Beek, Vogelenzang:
In 2016 is ons bureau door Waternet benaderd voor het transformeren van een voormalig bemalingsgebouw in de Amsterdamse Waterleidingduinen naar een vergaderruimte. Gebouw ‘De Oude Beek’ is nu een locatie waar directie en management in het duingebied bijeenkomen en relaties kunnen ontvangen. Voorstellen om het openbaar toegankelijk te maken worden nu bekeken zodat het voor iedereen te bezoeken zal zijn.
Van 1929 tot 1964 is in dit gebouw ondergronds gewonnen duinwater vanuit de Oude Beek overgepompt naar het naastgelegen verzamelbekken de Oranjekom. Vandaar ging het water via zuiveringsstation Leiduin naar Amsterdam.
Interieurontwerp:
De ramen in het gebouw zaten vrij hoog ten opzichte van de vloer. Door het vergadergedeelte te verhogen, is er een beter zicht op de omgeving en wordt het gevoel van ‘vergaderen in de natuur’ versterkt. De al aanwezige symmetrie van het gebouw hebben we door laten lopen in de aangebrachte meubels.
Aan de binnenzijde van de entreegevel is een glazen hal met toilet en garderobe geplaatst. Deze transparante oplossing en de open dakconstructie met ledverlichting op de balken zorgen er voor dat het vertrek open blijft en meer ‘ruimte’ krijgt.
Pompkelder :
De pompen zijn jaren terug weggehaald, waarna de kelder is volgestort. Tijdens de verbouwing werd besloten om de kelder weer uit te graven en de aanwezige funderingen van de pompen en installaties zichtbaar te maken.
De kelder is te bereiken via een luik in de hal en een nieuw geplaatste stalen trap. De aangebrachte ledverlichting verstoort het oorspronkelijke beeld van de kelder niet, maar accentueert de vroegere plekken van de pompen en installaties. Ook de oker en rode vloertegels zijn goed zien.
Duurzaamheid:
Waar mogelijk is gekozen voor duurzame materialen. Voor de blauwe vilten lambrisering is wol van schapen uit het duingebied gebruikt. De tapijttegels hebben aan de lijmzijde een biologisch afbreekbare kalkrug. De fabrikant heeft hiervoor kalk gebruikt die na de waterzuivering als restproduct vrijkomt. In verband met de strenge eisen binnen het waterwingebied is de in en op het gebouw toegepaste verf van een speciaal fabricaat.
Het gebouw heeft een smart installatiesysteem dat steeds voor de juiste klimaatomstandigheden zorgt. Verlichting, verwarming en ventilatie kunnen zowel ter plaatse als op afstand (via het reserveringssysteem) bediend worden. Zo wordt er bespaard op de energiekosten.
Amsterdamse School:
De Oude Beek heeft verschillende stijlelementen van de Amsterdamse School, zoals het schilddak van leisteen. In het naastgelegen pompstation De Oranjekom, ook van de hand Arnoldus Peltzer en nu in gebruik als bezoekerscentrum, zijn deze nog veel sterker aanwezig.
Bij de inrichting van de vergaderruimte hebben we daarom met hedendaagse materialen en details een hommage aan de Amsterdamse School gebracht. Enkele referenties: de geschakeerde tegelwanden in de hal en de vergaderruimte, de decoraties op de kasten, het armatuur boven de tafel en de algehele kleurstelling.