Duurzame transformatie
Een voormalige nylonfabriek op het duurzame Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is volledig getransformeerd tot een bijzonder kantoor. Binnen de bestaande betonnen structuur ontwierp HofmanDujardin in samenwerking met Schipper Bosch een indrukwekkend stelsel van nieuwe vloeren die vrij in de hoge ruimte hangen. Het plan bouwt voort op bestaande kwaliteiten en combineert extra vloeroppervlak met een heldere routing. Zo is in Gebouw KB een dynamische werkomgeving gerealiseerd.
In de voormalige fabriek stonden oorspronkelijk hoge ketels op een zware verdiepingsvloer. Na verwijdering van de ketels kreeg de lege ruimte een haast sacrale schoonheid. De hoge verdieping met veel licht, lucht en ruimte contrasteert sterk met de begane grond en het souterrain, die vanwege de stevige betonnen draagstructuur een zwaar karakter hebben. Eén doorbaak in de vloer verbindt tegenwoordig deze twee verschillende werelden. Een houten trap vormt hier een ijkpunt en biedt overzicht op de centraal gelegen route die alle nieuwe verdiepingen met elkaar verbindt.
Driedimensionale compositie
Als een zorgvuldige driedimensionale compositie hangen de nieuwe verdiepingsvloeren op drie niveaus in de hoge open ruimte. De vloervelden creëren zo een diversiteit aan nieuwe werkplekken met eigen kwaliteiten. Elke plek staat in verbinding met andere plekken en biedt tegelijk geborgenheid. Door het midden open te houden valt daglicht diep in het gebouw en blijft de ruimtelijkheid bewaard.
De nieuwe verdiepingsvloeren zijn zo licht mogelijk geconstrueerd. Tussen de betonnen kolommen hangen open vakwerkliggers. De vloeren zijn hier met geïntegreerde klimaatplafonds letterlijk bovenop gelegd. Een intensieve afstemming met de constructeurs, installatieadviseurs en aannemer heeft geleid tot een lichte structuur. Zo blijft niet alleen visueel de ruimtelijkheid behouden, ook is de
transformatie hiermee aanpasbaar en eventueel zelfs omkeerbaar. Zo kan de structuur in de toekomst blijven inspelen op nieuwe eisen.
Dynamische werkomgeving
Naast de hoofdentree staat een lange bar die tevens dienst doet als receptie. Op de begane grond liggen daarnaast het restaurant en verschillende vergaderruimten. Een grote doorbraak met een tribunetrap vormt een plek voor grotere bijeenkomst en zorgt tegelijkertijd voor daglicht rond de vergaderruimten in het soutterrain. Om beweging te stimuleren ligt de lift bewust achterin het gebouw. Deze steekt als zwarte koker door alle verdiepingen heen.
Naast de grote gebaren speelt ook de inrichting nauwkeurig in op de behoefte aan plekken voor samenwerking en plekken voor concentratie. De plattegrond kent een gradatie in privacy: pantry’s en loungeplekken liggen langs de centrale route, werkplekken bevinden zich dieper op de werkvloeren. Op de eerste verdieping is tevens een concentration jungle gerealiseerd, waar werknemers in alle rust tussen het groen kunnen werken. Het kleur- en materialenpalet sluit zorgvuldig aan op de betonnen structuur. Een warm grijze basistoon is aangevuld met kleurrijke accenten. De gemêleerde vloerbedekking is gemaakt van gerecycelde garen en een deel van het meubilair is hergebruikt.
Clean tech campus
Het KB gebouw ligt op de clean tech campus Industriepark Kleefse Waard, een duurzaam bedrijventerrein waar ontwikkelaar Schipper Bosch duurzame en energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Het gebouw is aangesloten op de lokale energiecentrale die draait op lokaal afvalwater, energie en restproducten. Om eenheid op het terrein te bewaren zijn alle gevelrenovaties door Schipper Bosch ontworpen.