CHEF’S TABLE
Het restaurant en de keuken. Functioneel zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar ruimtelijk vaak van elkaar gescheiden. De Chef’s Table van restaurant Vermeer vormt hierin een uitzondering, er is een dinerruimte gemaakt ín de keuken. Chef Chris Naylor wil zijn gasten op een bijzondere manier ontvangen in zijn keuken en het gevoel geven dat ze in zijn laboratorium dineren.
De dinerruimte is ontworpen rondom de vaste tafel die reeds aan het plafond in de keuken hangt. Translucente industriële stroken vormen een filter tussen de tafel voor zes personen en het soms oorverdovende geluid, de visuele hectiek en de wisselende geuren uit de keuken. Spiegelende plafondpanelen zijn ter plaatse van de dinerruimte toegevoegd waardoor deze optisch hoger lijkt. Op subtiele wijze wordt het contrast nog meer versterkt tussen de met kaarslicht verlichte ‘Chef’s Table’ en de met TL-verlichte keuken.
In elk van de vier translucente wanden wordt een transparant venster gemaakt dat het zicht vanaf de tafel naar de keuken kadreert. Een venster omlijst het zicht naar het kantoor van de chef-kok met de kookboeken, een groot horizontaal venster geeft ruim zicht op de koks in de keuken, een verticaal venster geeft een kijkje in de opslag van conservenpotten en een laag horizontaal venster toont de voortzetting van de tegelvloer en daarmee de voortzetting van de ruimte.
Door een fijngevoelige detaillering overstijgt het materiaal haar industriële karakter en krijgt toch een uitstraling die past bij het Michelin restaurant. Het sluit hierbij aan bij het creatieve proces van de chef die bekend staat om het transformeren van alledaagse ingrediënten tot complexe gerechten met pure en krachtige smaken.