Toekomstbestendig wonen op voormalige Scheldewerf
In en naast de voormalige zware Plaatwerkerij op de Scheldewerf in
Vlissingen is een uniek woonzorgcentrum gevestigd. Op de begane grond zijn ook publieke voorzieningen beschikbaar zoals een brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en een parkeergarage. Deze locatie versterkt het collectief geheugen; sommige bewoners van nu zijn de werknemers van de Plaatwerkerij toen. Bovendien is dit project een aanjager voor een vergeten stedelijk gebied.
In de Plaatwerkerij bevinden zich 120 units voor somatische en psychiatrische patiënten. Psycho-geriatrische patiënten zijn ondergebracht in de nieuwbouw, die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Deze opzet zorgt voor sociaal verkeer en vitaliteit in het gebouw.
De architectuur wordt bepaald door het functionele karakter van de voormalige Scheldewerf. Dat komt terug in de robuustheid van de Zware Plaatwerkerij. De ijzeren spanten dakconstructie en kolommen zijn zichtbaar gebleven en de kolossale deuren zijn weer open gegaan. Het interieur heeft een industrieel karakter in hedendaagse stijl. Daarbij is de kwaliteit primair afgestemd op het welzijn en comfort van bewoners en zorgprofessionals. Er is bewust gekozen voor een interieur dat niet doet denken aan een ‘instelling’. De persoonlijke kamers zijn ruim van opzet.
Typische zorgvoorzieningen en de installaties zijn uit het zicht maar slim en doelmatig voorhanden. De installaties zijn verborgen achter de lambriseringen van de gangwanden zodat de bewoners geen hinder ondervinden van onderhoud. Het geheel is zo opgezet dat het aantrekkelijk is voor mensen om naar deze aangename plek te komen.
Ontwerpen voor dementie
In de psycho-geriatrische woonunits is rekening gehouden met de diverse stadia van dementie. Dementie betekent dat zintuigen slechter worden. Op het eind is de tast het enige overgebleven zintuig. Daarom hebben we in de kamers verschillende stofferingen gebruikt voor kleden en meubels. Dat prikkelt. Voor indeling en inrichting is ‘normaliteit’ het uitgangspunt. In de badkamers is de tillift onzichtbaar opgeborgen. De wc-bril is zwart.
Dat contrasteert beter omdat wit verdwijnt in de kleur van het sanitair.
De woonunits voor dementerende ouderen voegen zich rondom de wintertuin (binnentuin). Dit waarborgt bewegingsvrijheid en veiligheid.
De deuren van de units zijn zo veel mogelijk open waardoor de ouderen vrijelijk kunnen struinen door de wintertuin en bij elkaar op bezoek kunnen zonder gevaar te lopen. Dit in tegenstelling tot het beeld van letterlijk een ‘gesloten afdeling’. Er is veel ruimte voor de bewoners om hun woonomgeving te individualiseren. Zo is op de somatische afdelingen speciaal ruimte gemaakt voor geheugenwanden naast de woningingangen Hier kunnen straks persoonlijke attributen van vroeger worden opgehangen.