Vier hoge galerijflats in Prins Alexander gesitueerd langs de A16 worden ingrijpend in bewoonde toestand gerenoveerd. De flats worden door de vorm van het ensemble, ook wel de ‘sterflats’ genoemd. Gebouwd eind jaren ‘60 zijn ze als een van de eerste flats uitgevoerd met het zogenaamde ERA bouwsysteem.
Bij diverse eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en vrije zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen.
Samen met Woonstad hebben we gezocht naar een invulling waarbij de gewenste labelsprong (E/F naar A), het benodigde groot onderhoud in de woningen en aan de schil gecombineerd kan worden met het terugbrengen en versterken van het krachtige karakter van de flats. Belangrijk daarbij zijn het voorterrein, de gebouwplint, de route van de bewoner of bezoeker tot aan de voordeur op de galerijen.
De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen. Eén hoog element passend bij de schaal van het gebouw, zorgt voor de herkenbaarheid. Een lager element functioneert als luifelelement dat meer aansluit bij de menselijke maat. De horizontale galerijbanden worden gerespecteerd De nieuwe L-elementen zijn los gehouden en ‘stroken’ in hoogte juist niet met de galerijbanden. De postkasten zijn geplaatst in een twee ‘subruimten’ direct naast de entree geplaatst. Het resultaat is een nieuwe overzichtelijke entreeruimte met veel zicht en licht. De ruimtelijke kwaliteit wordt verder vergroot door een vide in de 1e verdiepingsvloer van de lifthal te maken. Op de hogere verdiepingen wordt in de lifthallen de pui verplaatst naar de galerijrand. Dit zorgt voor een ruimere lifthal en zorgt voor een mooi ‘rustpunt’ in de langgerekte gevel.
Voor de binnen afwerking is er gezocht naar rustig materiaal- en kleurenpallet. De vloeren en hoge plint in groot formaat tegels in een warme beige tint. De wanden van de lifthallen zijn geïsoleerd en voorzien van witte cement gebonden platen met verticale infrezing. Verticale houten latten op de liftschacht zorgen voor warmte en goede akoestiek.
Ook de openbare ruimte rond de entree krijgt een compacte, maar efficiënte ingreep. Een ‘facilitaire strook’ biedt ruimte voor ondergrondse containers en bezoekers fietsen. De entree wordt hiermee verankerd in zijn omgeving en zorgt door een heldere organisatie voor een prettige manier van thuiskomen.