“ a bigger splash”
Vloerbedekking als symbool voor communicatie
In 2017 kreeg ik de opdracht om de ruimte rondom de raadzaal van het Raadhuis gemeente Amstelveen een facelift te geven. Deze ruimte wordt in het Raadhuis “de huiskamer” genoemd. Het gedateerde interieur is in het ontwerp totaal vervangen. Daarbij was er ook behoefte aan een volwaardige pantry (uitgifte). De huiskamer moest ook een multifunctionele ruimte worden, waarbij o.a. de mogelijkheid tot het exposeren van kunst behoorde. Het Cobra museum Amstelveen zal hier een belangrijke rol in gaan vervullen.
De ruimte rondom de raadzaal is totaal gestript en geschikt gemaakt voor grote bijeenkomsten, waarbij de akoestiek en de verlichting natuurlijk een belangrijke rol spelen.
De raadzaal zelf was al voorzien van schitterende glaskunst als separatie van de huiskamer. De diamant in het midden van de ruimte en met een knipoog naar Cobra. Dit glas heb ik gelukkig kunnen behouden in het ontwerp en het is nu prominenter in de ruimte zichtbaar gemaakt door het plaatsen van de juiste verlichting.
De onderbouw (oorspronkelijk bekleed met vloerbedekking), waar het glas op rust, is vervangen door melamine platen in een warm eiken. De plint van de onderbouw kreeg LED verlichting en dit geeft het effect dat de raadzaal optisch opgetild wordt van de vloer.
Het Raadhuis ligt aan de Poel van Amstelveen en staat grotendeels in het water. Het schilderij “a bigger splash” van David Hockney gaf mij uiteindelijk de inspiratie om verder te gaan met de plons.
Ik stelde mij voor wanneer de gemeenteraad een besluit wilt nemen dan geeft de burgermeester uiteindelijk een klap op het besluit. Door de Poel van Amstelveen kreeg ik het idee om de klap met de hamer te vergelijken met het gooien van een steen in het water.
Een plons geeft een golfbeweging naar de oever en zodra de golven de oever bereiken kaatsen de golven ook weer terug naar het midden. Vergelijkbaar met communiceren!
Dit heb ik dus vertaald in de vloerbedekking en is de plons uiteindelijk in 24 blauw tinten uitgevoerd. Ik vergelijk deze golfbeweging als communicatie van de Raad naar het personeel in het gebouw en visa versa.
Het uitgifte buffet “ de pantry” is voorzien van authentieke witjes uit Makkum met indigo blauwe figuurtjes. Vanca Interieur Ontwerp ontwierp zelf voor het Raadhuis 10 witjes met bekende gebouwen van Amstelveen. De zelfgetekende tegeltjes worden nu als relatiegeschenk uitgegeven door de Gemeente Amstelveen.
De pantry is verder uitgevoerd in Wengé plaatmateriaal en voorzien van antraciet grijze ceramische bladen. Een volglazen vitrine geeft de mogelijk om alle waardevolle geschenken aan de gemeente ten toon te stellen aan het publiek.
Het roodstenen metselwerk is voorzien van glad stuukwerk. Inmiddels hangen er prachtige werken en is de huiskamer een schitterende expositie ruimte geworden met een museale uitstraling.
Bankstellen, gezellige zitjes en de ruime pantry vormen samen de huiskamer van het Raadhuis Amstelveen, waar iedereen zich op zijn gemak voelt en de burgers van Amstelveen welkom zijn.
Het MH17 monument heeft een prominente en eervolle plaats gekregen in het ontwerp.
Een grote wand met rendiermos vormt een decor bij een performance.
De grote ruimte kan eenvoudig gesepareerd of verkleind worden door witte vitrage en deze vitrage kan verantwoord weggewerkt in hoge witte kasten, wanneer er geen separatie nodig is.
Rondom de pilaren zijn verrijdbare plantenbakken geplaatst in een betonlook plaatwerk en behoren alle loslopende planten tot het verleden.
Na de totale renovatie is er een mooie en toegankelijke multifunctionele huiskamer ontstaan met duurzame materialen en is het een fijne plek geworden voor zowel de klant als voor het personeel.