Polak Gebouw – Erasmus Universiteit Campus Woudestein
In het energie-efficiënte, multifunctionele Polak Building vindt een grote variëteit aan activiteiten en processen plaats waardoor het gebouw een cruciale rol speelt in de socialisatie van het kennis- en ontwikkelingsproces. Doordat het gebouw inspeelt op ‘Het Nieuwe Studeren’ vormt het een kennisimpuls voor de nieuwe Woudestein campus.
Het nieuwe onderwijsgebouw is onderdeel van de ontwikkeling van campus Woudestein waarbij wordt gewerkt aan een aantrekkelijke studie-, werk- en leefomgeving met internationale allure. Polak Building moest een toegankelijke plek worden waar studenten zich prettig voelen met toekomstwaarde. Een leeromgeving die in voortdurende verbinding staat met de maatschappij en de samenleving. Het duurzame, multifunctionele onderwijsgebouw vervult dan ook een verscheidenheid aan functies om in te spelen op ‘Het Nieuwe Studeren’. Voor studenten die 24 uur per dag online zijn, zijn verschillende soorten studieplekken nodig die andere mogelijkheden tot interactie bieden.
Zo biedt het flexibel in te delen gebouw de studenten winkels in de plint, moderne onderwijsruimtes en veel studieplekken, maar ook 800 nieuwe stopcontacten om iedereen online te kunnen laten werken. Ook de Universiteitsbibliotheek wordt er tijdelijk gehuisvest. Er is dus ruimte voor een ‘wisselprogramma’ waardoor het zich gemakkelijk kan aanpassen aan de onderwijskundige ontwikkelingen van vandaag en in de toekomst. Op termijn moet het gebouw tevens onderdak gaan bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap.
‘Het Nieuwe Studeren’ vraagt tevens om een optimale balans tussen ontmoeten en studeren in alle rust. Om deze combinatie te bereiken is de gebouwstructuur opgebouwd volgens het door Paul de Ruiter Architects’ ontwikkelde concept ‘van reuring naar rust’. Hierbij is het atrium de open ruimte waar studenten en docenten elkaar ontmoeten, waar reuring plaatsvindt. Daaromheen liggen de verdiepingen met studielandschappen waar in groepsverband gewerkt kan worden. De bovenste verdiepingen zijn ingericht om studenten individueel in alle rust en stilte te laten studeren.
Het grote voordeel van deze getrapte indeling is dat het atrium naar boven toe steeds ruimer wordt. De omgekeerde piramidevorm zorgt ervoor dat daglicht dat binnenvalt door het dakbeglazing met geïntegreerde zonnecellen vrij spel heeft en zelfs de podiumtrap onderin het gebouw bereikt. De glazen kap van het atrium is zo ontworpen dat het zonlicht niet direct binnenvalt. Op deze manier kun je optimaal profiteren van het daglicht terwijl de temperatuur aangenaam blijft. Studenten kunnen zo de hele dag door, overal in het gebouw studeren in een gezonde werkomgeving met veel natuurlijk daglicht.
Het veranderende onderwijslandschap vraagt om een leeromgeving die in voortdurende verbinding staat met de maatschappij en de samenleving. Erasmus Universiteit Rotterdam vroeg ons om voor het nieuw te bouwen universiteitsgebouw zowel het interieur als het exterieur te ontwerpen. Het compleet geïntegreerde en duurzame gebouw verbindt een aangenaam studielandschap binnen is verbonden met het campusleven buiten. Transparantie, duurzaamheid, overzicht, daglicht en zichtbaarheid vormen de sleutelbegrippen van het vijf verdiepingen hoge onderwijsgebouw met ruim 600 moderne studieplekken. Door de toepassing van veel glas wordt het open karakter van het gebouw benadrukt.
Van reuring naar rust
Het ontwerp van het interieur is volledig toegespitst op de behoeften van de verschillende gebruikers. Studenten en bezoekers lopen vanaf het aangrenzende plaza vrij het gebouw in en komen uit in het atrium. Hier is volop reuring en ruimte voor retail. Een grote podiumtrap leidt je vervolgens naar het hart van het atrium op de eerste verdieping. Om de grote groepen studenten vrijelijk te kunnen laten bewegen tussen de entree en hun colleges, liggen de collegezalen direct op de eerste verdieping. De studenten die zelfstandig of in kleinere groepen studeren, vinden een rustige werkomgeving op de verdiepingen daarboven. Een dubbele helix aan trappen voert studenten naar de hoger gelegen verdiepingen.
Duurzame materialen en natuurlijke ventilatie
Het Scandinavische interieur, met een diversiteit aan meubeltypes, wordt gekenmerkt door veel eikenhout dat regelmatig wisselt van functie. Zo is de strook soms onderdeel van de vloer, gebruik je hem even later als zitje en even verderop als werktafel. Samen met vilt in heldere kleuren krijgt het interieur een pure en warme uitstraling. Uiteraard is er ook hier alleen gebruik gemaakt van natuurlijk en duurzaam materiaal. Daarnaast heeft Polak Building onder andere een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie. Verder ontwierpen we een unieke glazen gevel, waar frisse lucht naar binnen stroomt via zelf te bedienen luikjes in de verticale aluminium lamellen. Per windrichting verschillen deze lamellen in diepte waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en zorgen ze voor schaduwwerking. Het gebouw heeft een GPR-score van 8,6.