Ontwerp Pancakes Amsterdam
Prinsengracht 277
In 2017 realiseerden Dave Keune en Chris Slutter het ontwerp voor een nieuwe locatie van Pancakes Amsterdam. Na eerdere locaties te hebben getekend voor de klant lag er nu een grote uitdaging in deze opdracht vanwege de zeer bijzondere plek: een monumentaal pand uit 1814 dat vroeger diende als vleeshal en daarna als steenhouwerij, dit direct naast het Anne Frank huis en de Westerkerk.
Een plek waar dagelijks duizenden mensen passeren, een historische gevoelige locatie met een geschiedenis.
Dit karakteristieke pand verplichtte de ontwerpers een relatie te creëren tussen het exterieur en interieur, het tonen van een eerlijk stukje Amsterdam aan de bezoeker.
Zo vormen de kenmerkende onderdelen van het pand, zoals het spantenplafond en de mooie raamverdeling, een belangrijk deel van het interieur.
De voor- en linker zijgevel van het pand laten het karakter van het gebouw zien. Wij willen dat de bezoeker bij binnenkomst ervaart wat hij buiten al had waargenomen. Omdat het pand redelijk verscholen ligt vormde dit een uitdaging. Daarom hebben wij een letter-lijke link gemaakt door buiten naar binnen te halen, en is het gebruik van steen en kozijn direct waarneembaar bij binnenkomst. Daarnaast is er gekozen voor invloeden van de Shakers welke goed aansluit op de puurheid en oorsprong van het pand.
De grote, lange middenschip is opgedeeld in verschillende ruimtes, dit om plekken te realiseren met verschillende belevingen en de ruimte te ontdoen van haar volume.
Het balkon is een op zichzelf staande ruimte maar tevens onderdeel van het totale gebouw, het geeft een prachtig uitzicht over het restaurant.
De nissen zijn gecreëerd om groepen en jonge gezinnen een eigen plekje te bieden waarbij de volumes een verbinding maken met de verschillende ruimtes en de nadruk legt op de hoogte van het pand.
Vanwege de wens voor opbergruimte realiseerden wij ruimtes zoals het podium dat tevens dient als opslag, deze kreeg de uitstraling van een klassieke Amsterdamse kratten-lattenzolder, een “Baken” dat ook op andere plekken werd doorgevoerd in het plan zoals bij de grote trap naar het balkon. Deze kreeg meer aandacht door het te gebruiken als de klassieke trappenkast.
Tot slot creeerden wij een wandvullende achterkast, overweldigend in zijn formaat. Fysiek biedt de kast uiteraard veel opbergruimte, maar vormt vooral de scheiding tussen restaurant en keuken.
Het materiaal- en kleurgebruik sluiten aan op het respect voor de geschiedenis en traditie, zo is er gekozen voor essen dat met zijn mooie grove nerf-hout past in die tijd. De keuze voor de kleur blauw komt voort uit de gedachte dat men vroeger dacht hiermee de vliegen op afstand te houden.
Direct bij binnenkomst van het restaurant is de open keuken gesitueerd. Hierdoor ervaart men gastvrijheid, een traditie van vroeger om via de achterdeur binnen te komen, direct in de keuken.