Er zijn maar weinig bedrijven die in vijftien jaar weten uit te groeien van een start-up op een zolderkamer tot een bedrijf met 400.000 klanten en 275 medewerkers. Greenchoice, producent en leverancier van 100 procent duurzame energie, kreeg het voor elkaar. Een bedrijf met zowel zakelijke als particuliere klanten, dat verschillende awards voor klantvriendelijkheid in de wacht sleepte.
De snelle groei noodzaakte tot nieuwe, grotere huisvesting. Het Rotterdamse bedrijf was de afgelopen jaren gehuisvest in twee monumentale panden, met daartussen een drukke verkeersweg. In een strategisch traject vertaalde Colliers de behoeften en wensen van Greenchoice naar een programma van functionele en ruimtelijke eisen voor de toekomstige huisvesting. Het gebouw moest bijvoorbeeld passen bij de eigenheid van het bedrijf, functioneel en te verduurzamen zijn en goed bereikbaar met het openbaar vervoer en fiets. Een locatie buiten de stad was geen optie. De Greenchoice-medewerkers wonen in en rondom Rotterdam. Met die opdracht ging Colliers op zoek naar een passend gebouw. Het voormalige Bouwcentrum kwam al snel in het vizier. Dit gebouw ligt aan het Kruisplein, op een steenworp afstand van het Centraal Station, en voldeed daarmee aan de locatie-eisen van Greenchoice. : “Bovendien heeft het Bouwcentrum een bijzondere geschiedenis, passend bij de eigenheid van Greenchoice. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich hier alle bouwpartijen om Rotterdam zo snel en efficiënt mogelijk weer op te bouwen.
Er werd kennis gedeeld en informatie over nieuwe bouwstijlen, technieken en innovaties tentoongesteld.” De plattegrond van het gebouw – een Rijksmonument – heeft zeker ook eigenheid. Het bestaat uit een regelmatige zestienhoek. In het midden bevindt zich een groot atrium met een intrigerende schotelvormige dakconstructie. Het heeft wel iets weg van het Evoluon in Eindhoven. Menkveld: “De lay-out bood goede mogelijkheden om het bedrijfsproces van Greenchoice te ondersteunen, met meer ruimte voor interactie en onderlinge kruisbestuiving.” Greenchoice was dan ook enthousiast, mede door de goede verduurzamingsmogelijkheden. Met de verhuurder werd bedongen dat het pand werd verduurzaamd naar energielabel B. Dit is gerealiseerd met een nieuwe koelmachine, bodem-, gevel- en dakisolatie en het gebruik van ledverlichting. Greenchoice financierde zelf de zonnepanelen om het op te schroeven tot een A-label. Onder leiding van Leonoor Vesseur begon Colliers met het ontwerpen van een werkplekconcept. Kern van het concept: een activiteitsgerelateerde werkomgeving als middel voor meer dynamiek en duurzaamheid. In het werkplekconcept kiest de medewerker en werkplek die past bij de aard van zijn werkzaamheden. Dus niet één identieke plek voor iedere medewerker, maar verschillende plekken voor concentratie, brainstorm, vergaderingen of reguliere werkzaamheden. Deze flexibiliteit leidt volgens Vesseur en collega Iefke Machielsen (interieurarchitect bij Colliers) tot meer dynamiek en een betere samenwerking.
Ondanks de forse schaal oogt het interieur rustig. In de oude situatie was er weinig interactie door fysieke barrières in het pand. Het duurzame van het concept schuilt hem in het ruimtegebruik. Machielsen: “Een flexibele werkomgeving beweegt mee met groei en krimp van de organisatie. Zo voorkom je leegstand of ruimtegebrek.”
Uit het werkplekconcept rolden drie belangrijke ruimtebehoeften: een entree annex ontvangstruimte, een groen hart voor interactie en kantoorruimte voor de diverse teams. Machielsen: “Door fysieke ingrepen van de vorige huurder ontbrak een heldere entree. Nu is er een entree met een natuurlijke en lichte uitstraling. De receptie en het wacht- annex koffiemeubel zijn tegenover elkaar geplaatst, waardoor er een vanzelfsprekende symmetrie is ontstaan. Vanuit de lagergelegen entree is er bovendien een prachtige brede zichtlijn naar het nieuwe groene hart.” Dat groene hart zorgt voor verbinding tussen medewerkers en teams. Het is verdeeld in drie lagen. Op de begane grond is er het royale vergadercentrum met aan de buitenzijde een ‘bomenbos’. Op de eerste verdieping bevindt zich het dynamische werkcafé met in het midden een strak vormgegeven ronde open pantry. De tweede verdieping biedt ruimte om in een informele sfeer toch rustig te kunnen werken. Er zijn volop overlegplekken en stamtafels waar teams aan de slag kunnen.
Voor optimale rust en concentratie kunnen teams in open kantoorruimten in de buitenringen terecht. Machielsen: “Aan de gevelzijde buiten het groene hart hebben de meeste teams hun thuisbasis. Bij overleg kunnen ze de gesloten overlegruimten gebruiken die we tegen de trappenhuizen en toiletkernen hebben geplaatst. Die positionering had trouwens een goede reden. Het geeft veel meer daglicht in de buitenring. Ook maakt het de betonnen draagbalken en kolommen in de buitenring beter zichtbaar.” In de grotere nissen van de trappenhuizen zijn overige functies ondergebracht, zoals locker- annex printermeubels en een eenvoudige garderobe.
De sfeer in het gebouw is ondanks de enorme schaal natuurlijk en rustig. Er werd een uitgekiend materialen- en kleurenconcept opgesteld, afgestemd op het bestaande interieur en de identiteit van Greenchoice. Zo is er veel aandacht besteed aan duurzame materialen. Dat begint al bij de schoonloopmat in de entree, waarin gebruikte vliegtuigbanden zijn verwerkt. Ook zien we een emissievrije gietvloer met kurk en Econyl tapijt. Verder zijn er bureaustoelen uit het oude pand hergebruikt en bestaat een deel van het losse meubilair uit gerecyclede materialen, zoals petflesstoelen van de Vorm. Nørdus houtfineer (FSC) keert terug in onder meer de balie en de locker annex printermeubels. Het kleurgebruik is ingetogen. De olommen en draagbalken in de ringen zijn subtiel betongrijs geverfd. In het meubilair treffen we veel zachte groentinten aan, passend bij het groene logo van Greenchoice. Mooi voorbeeld zijn de werkplekken in het dynamische werkcafé. De Kristalia Sharky-stoelen en -krukken – met witte zitting en houten onderstel – verlenen het werkcafé een extra fris accent. Wit zijn ook de pantry’s, de akoestische plafonds en de HI-MACS van Solid Surface materiaal uit de collectie van Baars & Bloemhoff. Hiermee zijn de ronde vormen van de ringen in het groene hart gerealiseerd. De vloerbedekking in de buitenste ringen ten slotte heeft aan de gevelzijde lichte natuurlijke tinten om het weinige daglicht te compenseren. De kleur wordt richting het groene hart stapsgewijs donkerder. Sneltreinvaart Terugblikkend verliep de interieurrenovatie in sneltreinvaart. Het definitieve ontwerp was half november vorig jaar gereed, de bouw startte eind december en de oplevering volgde in april. Voor Machielsen – en de andere leden van het Colliers-team – was de grootste uitdaging.
ging om met een bescheiden budget de kracht van het oorspronkelijke gebouw terug te brengen en af te stemmen op de nieuwe gebruiker. Machielsen: “We hebben veel onderdelen van de vorige huurder verwijderd die het open karakter aantastten. Denk aan gebogen schuifdeuren rondom de kolommen in het groene hart en akoestische betimmering in de buitenringen.” Ze kijkt ernaar uit om de komende periode de punten op de i te zetten. “We stemmen het meubilair op de tweede verdieping in het groene hart beter af op de structuur van het gebouw. En waarschijnlijk komen er in de kuil op de begane grond nog meer informele werkplekken.” Greenchoice heeft kortom een duurzaam en dynamisch kantoor om trots op te zijn.
Greenchoice is leverancier van 100% duurzame energie en bosgecompenseerd gas. 15 jaar geleden begonnen als start-up en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 400.000 klanten en 275 medewerkers.
“We blijven in Rotterdam”
Door deze sterke groei had Greenchoice behoefte aan nieuwe huisvesting en een nieuwe manier van werken. De voorwaarde was om in Rotterdam te blijven. Medewerkers komen uit de buurt en zijn belangrijk voor het succes van de organisatie. De locatie moest passen bij het imago: duurzaam, transparant en niet te zakelijk. Een goede aansluiting op het OV en ruimte voor fietsen en elektrische auto’s. Met die opdracht ging Colliers op zoek naar een passend gebouw.
Een uniek, duurzaam pand
We wisten dat een bijzonder kantoor op de markt zou komen: het voormalige Bouwcentrum. Na de oorlog vestigden zich hier alle bouwpartijen om Rotterdam zo snel en efficiënt mogelijk weer op te bouwen. Informatie over nieuwe bouwstijlen, technieken en andere innovatieve materialen werden tentoongesteld en kennis werd gedeeld. Een unieke locatie waar samenwerking centraal stond. Met de verhuurder is bedongen dat het pand werd verduurzaamd naar energielabel B. Dit is gerealiseerd met een nieuwe koelmachine, bodem- gevel- en dakisolatie en het gebruik van LED-verlichting. Greenchoice heeft zelf geïnvesteerd in zonnepanelen om er een A-label van te maken.
Nieuw werkplekconcept met focus op samenwerking
Samen met het management en de medewerkers is gewerkt aan een nieuw werkplekconcept. Waar mogelijk gaan medewerkers werkplekken delen. Er is een grote mix van werkplekken: voor concentratie, regulier werk, projectmatig werk en om te scrummen, te overleggen en te brainstormen. Deze variatie moet leiden tot een betere samenwerking, meer dynamiek en meer verbinding tussen afdelingen.
Design met duurzame elementen
Bij het inrichtingsontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid en gezondheid. Ruimten zijn afzonderlijk qua temperatuur te regelen. Wanden en plafonds zijn voorzien van akoestische bekleding en er zijn veel planten en bomen neergezet. Verduurzaming komt terug in het timmerwerk en het meubilair. Zo is gekozen voor FSC-hout voor de bureau- en tafelbladen, zijn vergaderstoelen vervaardigd van gerecyclede petflessen en is een schoonloopmat neergelegd waarin gebruikte vliegtuigbanden zijn verwerkt.