Muziek en Technologie studio’s HKU
In het karakteristiek, eigenzinnig structuralistische pand aan de Ina Boudier-Bakkerlaan 50 te Utrecht is sinds 1988 de Hoge School voor de Kunsten Utrecht (HKU) gevestigd.
Het gebouw kenmerkt zich door de strenge orthogonale opbouw van betonnen kolommen en betonsteen vlakken welke aan de buiten- maar zeker ook aan de binnenzijde het karakter / de ziel van het pand sterk bepaald.
De HKU heeft in september 2015 een pitch uitgeschreven voor het ontwerpen van akoestisch hoogwaardige muziek studio’s voor hun opleiding Muziek en Technologie welke in het pand aan de Ina Boudier-Bakkerlaan gevestigd moest worden en tot dan toe in Hilversum was gehuisvest.
Hiervoor werd aan de voorzijde op de begane grond een ruimte van ca 800m2 vrijgemaakt.
De ruimte moest bestaan uit een viertal opname studio’s met regie ruimte, 4 edit-ruimtes, een technische ruimte en een berging welke allen d.m.v. een gangzone met elkaar waren verbonden.
Er is uiteindelijk binnen een zeer krap bouwbudget een technisch hoogwaardig project gerealiseerd. Hierbij was het de uitdaging om de veelheid aan techniek goed werkend in balans te krijgen met de esthetiek van het bestaande en nieuwe interieur.
In ons ontwerp is gekozen om ‘loyaal’ te blijven aan de bestaande vormentaal van het karakteristieke interieur.
We hebben dit gerealiseerd door de nieuwe invulling los van de buitengevel en vrij in de ruimte te plaatsen. Hierdoor blijven de stijlkenmerken van het bestaande pand, de betonconstructie en invulling met betonsteen, zo veel als mogelijk zichtbaar in de verkeersruimte rondom de studio’s en edit-ruimtes.
We hebben dit nog eens versterkt door de nieuwe ruimtes in de gangzone qua materiaal, kleur en vormentaal dusdanig vorm te geven zodat deze eigen verhaal verteld maar wel een spannend beeld oplevert met het bestaande interieur.
Naast de relatie tussen het bestaande en nieuwe interieur was de uitdaging van de uitvraag het realiseren van inspirerende beeldende studio’s en edit ruimtes voor de gebruiker aan de hand van een PVE die gebaseerd is op een grote hoeveelheid E en W installaties en hoge akoestische waardes.
Het was dan ook een enorme uitdaging om de hoeveelheid benodigde E en W installaties een plek te geven, dusdanig dat deze niet het eindbeeld van de ruimtes zouden bepalen.
Tevens lag de lat van het PVE voor de akoestiek van de studio’s, regie- en edit ruimtes t.o.v. elkaar lag erg hoog. Alle ruimtes zijn daarom d.m.v. akoestische geïsoleerde doos-in-doos constructies opgebouwd. Tussen alle ruimtes is een luchtbuffer van minimaal 800mm gerealiseerd.
Om de gewenste akoestische waardes en karakters in de ruimtes zelf te behalen moesten er diverse soorten geluid absorberende en reflecterende oppervlaktes in de wanden en plafonds worden opgenomen. Al deze onderdelen zijn uit het zicht weggenomen door de wanden te bespannen met akoestisch transparant vilt doek.
Andere wanden en plafonds zijn afgewerkt met een 30% en 50% open perforatie. We hebben dit gerealiseerd door het plaatsen van gekruiste houten latten volgens een binair patroon. Deze stoere eerlijke oplossing voor een technisch vraagstuk bepaalt de sfeer en creëert een omgeving waar muzikanten zich thuis voelen.
Elk studio is dusdanig vormgegeven dat zij elk een eigen karakter hebben qua geluid beleving. Dit karakter kan per studio door de studenten worden beïnvloed door de akoestische panelen de wand, welke een geluid absorberende en reflecterende zijde hebben, om te draaien.