Juliana familia kerk
Drie verschillende wijkgemeenten die afzonderlijk kerkdiensten hielden waren op zoek naar een “vierplek”, een plaats die voor iedereen nieuw zou zijn. De Julianakerk, een monumentale kerk bood de meeste mogelijkheden voor een ingrijpende verbouwing .
In groep opdrachtgevers, intensief begeleid door de dominee, zijn vrijwillig een grote hulp geweest. Met name bij het strippen van het gebouw.
De uitdaging voor alle kerken in Nederland is het teruglopende bezoekersaantal in de laatste decennia. Dit vraagt om innovatie op het gebied van huisvesting en gebruik van de kerk in het algemeen.
De essentie van de transformatie zit hem in het toevoegen van daglicht en creëren van doorzicht. Door enkele bepalende elementen als het omwisselen van ingang en uitgang en de grote ruit aan de voorzijde, is het direct duidelijk dat de kerk een metamorfose heeft ondergaan. Ook door het toevoegen van daglicht van boven en vanuit de achterzijde is er een enorm verschil gemaakt.
Met daglicht als uitgangspunt is veel aandacht besteed aan lichtwerking, vooral aan de beweging van donker naar licht. Als bezoeker wordt je direct aangetrokken naar de grote lichte zaal. De bouwkundige ingrepen die in het exterieur worden aangebracht zijn ten behoeve van de daglichttoetreding. In het dak zijn extra ramen toegevoegd. In de kerk is vooral transparantie, helderheid toegevoegd waarmee somberheid in het geloof tot het verleden is gaan behoren.
Vanuit duurzaamheid is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande onderdelen die kenmerkend zijn voor de kerk. Zo hebben de bestaande lampen weer een plek gekregen in het nieuwe ontwerp. De oude muur is doorgebroken en vervangen door een transparante glazen wand. Het gemoderniseerde bestaande kerkorgel is wit geschilderd en is een echte eye-catcher geworden doordat de ruimte erachter in een donkere kleur is uitgevoerd.
Met ontzag en respect is de bestaande situatie geïntegreerd in het nieuwe plan.
De zware toegangsdeuren zijn vervangen door een immense glaspartij. Het trekt aandacht van passanten en nodigt hen uit een kijkje te komen nemen. De nieuwe ingang, waar voorheen de achterzijde van de kerk was, aan de noordzijde, verbindt de kerk met het wijkgebouw.
Het interieur is grondig onder handen genomen, de helling in de vloer heeft plaatsgemaakt voor een vlakke grote flexibel in te delen ruimte. De integratie van zowel de koffiecorner alsook de garderobe in de kerkzaal is een enorme stimulans voor multifunctionele toepassingen. De gele loper is een ‘verbindende loper’ en loopt van voor tot achter in de kerk.
Het kleurgebruik van 2 lichte tinten, wit en geel in combinatie met de mokka bruine accentkleur zijn afgeleid van het bestaande glas in lood dat hier vrij spel heeft.
Heldere kleuren zijn gebruikt in de verblijfsruimte, de donkere kleur is toegepast daar waar rust en intimiteit gewenst is. De nieuwe materialen zoals vloerafwerking zijn getest op alle aspecten van duurzaamheid.
Het nieuwe ‘kerken’ in een vertrouwde schil.