Interieur hoofdkantoor Vesteda in De Boel
Vesteda is met 23.000 woningen de grootste commerciële woningbelegger van Nederland. In 2014 kocht Vesteda een groot galerijflatgebouw met 154 woningen en 3.000 m² kantooroppervlak op de 1e verdieping. De flat uit 1964 was in een vrij slechte bouwkundige staat, maar de locatie van de flat is fantastisch. De flat is gelegen aan het groene Buitenveldert met direct uitzicht op de dynamische Zuidas. Het hele complex is door Hans van Heeswijk architecten ingrijpend gerenoveerd. Dit nu stoere stedelijke baken heeft inmiddels de naam “De Boel” gekregen, vernoemd naar de straat.
Bestaande situatie
De kantoorruimte strekt zich uit over de volle 160 m lengte van het gebouw. De inbouw was verouderd en de glazen gevels waren lek en slecht isolerend. Binnen voelde het muf en benauwend. De kantoorgevel is in z’n geheel vervangen door een volglazen gevel, waardoor er over de hele lengte van het gebouw een grootse etalage ontstaat, die inkijk biedt in het bedrijvige kantoorleven van Vesteda en voor levendigheid en dynamiek in het gebied zorgt. Deze transformatie heeft geresulteerd in een open en transparant gebouw met doorzicht vanuit de Zuidas naar het groen van Buitenveldert.
Visie
Bij de start van het interieurontwerp hebben wij de oude kantoorinbouw laten slopen om de opdrachtgever de authentieke casco ruimte en daarmee ook de potentie van het interieur te laten zien. Het resultaat is prachtig: een monumentaal casco met een betonconstructie uit de jaren 1960, hoge ruimten en een doorgaande zichtlijn van 160 m.
Uitgangspunt voor de interieurvisie is het creëren van een authentieke en gezonde werkomgeving, waar medewerkers graag komen en zich thuis voelen. Een werkomgeving die betekenisvol is in plaats van statusgericht; waar samenwerking boven individualisme staat. De corporate Zuidas chic was niet gewenst. Comfort en aandacht voor de mens gaan boven glitter.
In deze context is de ruwe charme van het casco met zijn hoge verdiepingshoogte en de authentieke betonconstructie omarmd. Het betonskelet met kolommen en wandschijven is in het zicht gelaten. De geschiedenis van de bouw van 1964 is af te lezen aan de betonnen kolommen waar soms nog aantekeningen in potlood van bouwvakkers uit 1964 te ontcijferen zijn. Door de hoge ruimte ontstaat een loftgevoel dat in het interieur zoveel mogelijk versterkt wordt. Alle inbouw is los gehouden van het casco. Dichte wanden lopen maximaal tot 2,4 m, waarna een bovenlicht weer uitzicht op de loft biedt. In plaats van doorlopende systeemplafonds is voor een systeem met eilandplafonds gekozen. De mikado van de in het zicht komende installaties is geordend in een orthogonaal raster en ook de afwerking van alle installatieonderdelen is zorgvuldig gekozen. Samen met een lichte cementgebonden gietvloer wordt een nonchalante, industriële sfeer gecreëerd waar creatief en met passie gewerkt kan worden.
Materialisering loftinterieur
In het interieurontwerp is veel gebruik gemaakt van contrasten. Ruw en zacht, licht en donker, onafgewerkt en strak zijn naast elkaar gezet. Naast het alom aanwezige beton zorgen natuurlijke materialen zoals hout, leer en stofferingen voor de zachtheid, die nodig is om je thuis te voelen. De natuurlijke en warme kleuren van zon, zand en aarde ondersteunen dit. Zo heeft de receptie bijvoorbeeld een glad en strak, robuust betonnen werkblad met ingelegd linoleum voor comfortabel gebruik en een zachte, leren achterwand die voor een fijne akoestiek zorgt.
Circulair
Vanuit de gedachte het pand zo “eerlijk”, natuurlijk en authentiek mogelijk in te richten, is de visie geformuleerd om vooral hergebruikte materialen en meubels te gebruiken. De gedachte om één keer in de 10 jaar al het meubilair in de grote container te gooien past niet bij de sociale en maatschappelijke visie van Vesteda. Het kantoormeubilair uit de verschillende vestigingen is daarom geïnventariseerd en hergebruikt. Het werkplekmeubilair is aangevuld met vintage lounge- en zitmeubilair uit de bestaande meubelcollectie van Vesteda waarmee Vesteda haar modelwoningen inricht. Er zijn vooral loungemeubels en designklassiekers uit de jaren 1960 gekozen om aan te sluiten bij de bouwtijd van De Boel en het gevoel van authenticiteit van het interieur te versterken.
Functionele indeling
De grote lengte van het 160 m lange pand gaf aanleiding voor het creëren van een ruimtelijke sequentie. Het pand heeft vier kantoorentrees die alle vier tijdens de renovatie opgewaardeerd zijn. Dit betekent flexibiliteit in verhuurbaarheid. Bij de vier entrees zijn vides gemaakt waardoor extra ruimtelijkheid en overzicht ontstaat. Rondom deze plekken zijn de leefruimten over de volle diepte van het pand geplaatst. Elke leefruimte heeft uitzicht op de skyline van de Zuidas en de groene oase van Buitenveldert. Tussen de leefruimten liggen de werkeilanden en het vergadercentrum. De leefruimten zijn plekken waar mensen bij elkaar komen en waar interactie plaats vindt, zoals de receptie en bezoekerslounge rondom de hoofdentree. Bij de personeelsentree ligt het accent op ontspanning. Naast een koffiebar en lounge zijn hier ook sport elementen geplaatst zodat medewerkers in de pauzes kunnen bewegen en hun gedachtes kunnen verzetten. Het restaurant is de derde grote leefruimte die ook gebruikt wordt voor informele overleggen. Het restaurant is dé ontmoetingsplek waar alle medewerkers bij elkaar kunnen komen tijdens feesten en presentaties.
Een gezond kantoor
Bij het ontwerp van de leefruimten is veel aandacht gericht op een gezonde werkomgeving. Een omgeving waar in rust gewerkt kan worden, maar waar ook oog is voor ontspanning, gezond eten, sport en beweging, ruimten om je even af te zonderen en ruimten om elkaar formeel en informeel te ontmoeten.
Belangrijk voor het welbevinden van medewerkers zijn uitstekende akoestische prestaties. Op alle schaalniveaus is hiermee rekening gehouden. Akoestische plafonds, houten panelen met microperforaties, gestoffeerde akoestische wanden, touwen als privacyscherm en gestoffeerde ombouwen van kasten dragen allemaal bij aan akoestisch comfort.
Pipsqueak was here!!!
Vesteda steunt jonge kunstenaars door aankoop van hun werk en heeft op deze manier een uitgebreide eigen kunstcollectie opgebouwd. Het restaurant, de belangrijkste ontmoetingsplek in het hart van het kantoor, was een fantastische plek voor een nieuw kunstwerk. Bij het robuuste en nonchalante karakter van het gebouw paste in onze ogen een streetart muurschildering. Het Nederlands duo, Pipsqueak was here!!! heeft hier een verrassend, prachtig en kleurrijk kunstwerk gemaakt dat speelt met de relatie tussen mens, natuur en stedelijke omgeving en de verantwoordelijkheid die de mens daarin heeft. Het kunstwerk heeft direct betrekking op Vesteda als een organisatie die de stedelijke omgeving mede vorm geeft. Op een prachtige, speelse en visueel overtuigende manier is het een oproep tot verantwoordelijkheid en kwaliteit.
Buiten en binnen
In het ontwerp van het totaalcomplex zijn elementen binnen en buiten met dezelfde precisie en aandacht voor detail ontworpen. Veel elementen in de gevel zijn in het interieur doorgezet. Zo zijn de grote beeldbepalende antracietkleurig liftschachten ook in het interieur als antraciet object doorgezet. Buiten loopt hier over in binnen. Zowel vanaf buiten als vanuit binnen is de samenhang herkenbaar. Zo ook in de directiekamer waar de jaren 1960 prefab metselwerkpanelen van de kopgevel doorlopen van buiten naar binnen. In de directiekamer is de metselwerkgevel authentiek en ruw gelaten, er hebben geen reparaties plaats gevonden.
Ook de belangstelling voor kunst is een terugkerend element. Net zoals de mural van Pipsqueak binnen is ook buiten een grote muurschildering op de kopgevel van de flat aangebracht. De steigerende stier van kunstenaar Victor Ash draagt door zijn grote schaal en herkenbaarheid bij aan de branding van het gebouw. De stier, geïnspireerd op de bronzen Wall Street bull, verwijst niet alleen naar de zakelijke identiteit van de Zuidas, maar ook naar de straatnaam waar de galerijflat aan gelegen is.
Daktuin
De grote daktuin is misschien de meest verrassende plek van het complex. Deze ruimte is met dezelfde aandacht als het interieur ingericht. De weelderige tuin op de 9e verdieping biedt een unieke ontmoetingsplek aan de bewoners en de medewerkers van Vesteda. Het uitzicht rondom is spectaculair. De prachtige beplanting groeit met de seizoenen mee in geur en kleur. De verschillende houten terrassen zijn ingericht met speciaal ontworpen meubilair. Op de twee grote plekken staan picknicktafels en banken waar bewoners ‘s avonds kunnen eten. De kleinere rustplekken tussen het groen zijn ingericht met comfortabele ligbedden om van de zon te genieten. De boven het dak uitkomende installaties van de onderliggende woningen zijn opgenomen in een meubel waarin verlichtingselementen en aansluitpunten voor laptops en mobiele telefoons zijn opgenomen.
De daktuin is een voorbeeld voor innovatieve verduurzaming. De tuin is uitgevoerd als polderdak waar regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting. Het dak kan meer dan 50.000 liter water bufferen en zorgt voor minder druk op de overvolle riolering van de Zuidas.