Het kaaspakhuis ‘De Producent’ in kaasstad Gouda is een rijksmonument en onderging een spectaculaire transformatie tot loftwoongebouw. In het hart van het gebouw is een royaal atrium gemaakt, van waaruit nu 52 unieke en sfeervolle loftwoningen worden ontsloten. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is het nieuwe gebouwinterieur perfect in harmonie met het bestaande gebouw en is een gesamtkunstwerk ontstaan waarin de rijke geschiedenis van 100 jaar kaas maken overal voelbaar is.
Het oorspronkelijke kaaspakhuis van ‘De Producent’ is een rijksmonument. Daarom worden de grootste veranderingen van de transformatie naar loftwoongebouw pas zichtbaar als je het gebouw binnen gaat. Door aan weerszijde van de oorspronkelijke ventilatiesteeg tussen de twee pakhuizen stukken vloer en gevel weg te halen, en vervolgens de steeg te overkappen, is een royaal atrium gecreëerd. Een deel van de oorspronkelijke steeggevels is in het atrium overeind blijven staan en wordt hergebruikt als liftschacht. Twee glazen liften bewegen langs deze historische gevelwanden op-en-neer en laten de bewoners het gebouw optimaal beleven.
Mei heeft bij de transformatie zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis een tweede leven gegeven. Zo zijn de planken waarop ruim 100 jaar kaas heeft liggen rijpen hergebruikt als wandafwerking van het atrium. Na uitgebreid onderzoek bleek het mogelijk de kaasplanken te impregneren met monomeren om te voldoen aan de brandwerendheidseisen. De slijtplekken van de kaas zijn ook na deze behandeling nog goed zichtbaar. In enkele kaasplanken is als extra betekenislaag een ‘wijze les’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent. De oplettende bewoner of bezoeker wordt verrast door deze knipogen naar de geschiedenis. Ook de originele bakjes die aan de planken hingen om het rijpingsproces van de kaas te administreren zijn hergebruikt; als huisnummerbordjes. Circulariteit is in dit project ingezet als duurzaam en kostenbesparend principe dat betekenis geeft aan het gebouw door de geschiedenis van 100 jaar kaas maken voelbaar te houden.
Om het gewicht van een miljoen kilo kaas te dragen, kende het pakhuis twee afzonderlijke constructies. Eén voor het gebouw, en één voor de kaas. In de interieurs van de loftappartementen is de oorspronkelijke constructie onafgewerkt in het zicht gehouden, zoals stalen kolommen, houten plafonds en kapspanten. De bestaande vloeren zijn als verloren bekisting gebruikt voor de nieuwe betonvloeren, zodat in de woningen originele houten plafonds in het zicht konden blijven.
Door strategische plaatsing van loggia’s in de buitengevel – met behoud van het monumentale ritme met kleine raampjes – waren veel verschillende woningindelingen mogelijk. Alle lofts zijn anders, variërend in grootte van ca. 60 m2 tot 180 m2, en naar individuele wensen ingedeeld. Bij aankoop kreeg iedere koper een persoonlijk gesprek met de architect aangeboden. De bewoners zijn blij met hun unieke woning en Gouda is trots dat het kaaspakhuis door deze ontwikkeling is behouden voor de stad.