Ontwerpvisie innovatief woonconcept
Steeds meer mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig in de laatste levensjaren. Een ernstige ziekte voor ouderen is dementie, deze ziekte kent vele verschijningsvormen. De kennis van dementie neemt met de dag toe evenals de behandeling van deze ziekte en de eisen die aan de omgeving worden gesteld door mensen met dementie. Onderzoek naar dementie heeft veel nieuwe inzichten gegeven de afgelopen jaren. Alzheimer Nederland en het Breincollectief (Radboud Universiteit) zijn organisaties met veel kennis en inzicht hoe om te gaan met deze aandoening in relatie tot de manier van wonen, zorgverlenen en omgangsvormen.
Vanuit het plan van aanpak van Huis naar thuis van Beweging3.0 voor een toekomstbestendige verpleeghuiszorg wordt een visie neergelegd van zorg in groepen van 8 à 10 bewoners in een woongroep die is georganiseerd als een huisgezin, waarbij mantelzorgers
en familie van de bewoner een actieve rolspelen. In onze ontwerpvisie maken wij 12 woongroepen van 8 à 10 bewoners. Alle woongroepen zijn ontworpen als een huis; met een eigen voordeur, een woonkamer en een keuken, een toilet, (zit) slaapkamers en buitenruimte. In de woongroep wordt gekookt, gewassen, er worden activiteiten gedaan en is er bezoek. De groep wordt begeleidt door twee verzorgenden, de mantelzorgers en familie doen volop mee. De laatste jaren zijn goeden jaren, een juiste omgeving en bejegening zorgt voor welbehagen van de bewoners en vertraagd
het verloop van dementie.
In onze ontwerpvisie werken wij met uitgangspunten van Healing Environment en Evidence Based Design.Hierin spelen ruimtelijkheid, licht, bioritme, kleur, klimaat, routing, helderheid en structuur een belangrijke rol. Andere belangrijke gunstige omgevingsfactoren voor de demente bewoners is het aanbieden van voor hen juiste zintuiglijke prikkels op de voor hen juiste momenten. In ons ontwerp stellen wij een belevingsprogramma voor, voor alle groepen waarbij we het gebouw zo optimaal mogelijk gebruiken.
Het programma gaat onder andere uit van de volgende onderdelen:
– damesbeleving, herenbeleving
– muziek/geluid
– geur (bloemen of geurprogramma)
– herinneringen
– plekje om even alleen/apart te kunnen zitten
– licht en warmte
– weer en wind
Daarnaast stellen we een belevingstuin voor en gebruiken we de atria in het gebouw als binnen tuinen waarvan het dak open gaat bij geschikt weer. Op de begane grond is het stadshart met terrassen, een grand café, een wintertuin, een bioscoop en andere voorzieningen zoals ruimten voor dans, zang, atelier, gym en verenigingsleven. In onze ontwerpvisie creëren wij een thuis voor dementie bewoners waar welbehagen centraal staat.