JHK Architecten heeft in opdracht van ABT een masterplan ontworpen en uitgewerkt ten behoeve van het upgraden van het kantoor van ABT in Velp. Met enkele gerichte bouwkundige ingrepen en het aanpassen van de werkomgeving is het oorspronkelijke structuur van het gebouw hersteld en geoptimaliseerd en is een integrale werkomgeving gecreëerd die naadloos past bij het bestaande gebouw en de identiteit van ABT.
Het gebouw van ABT is oorspronkelijk ontworpen door ir. Jaap Schrieke van B&D Architecten dateert uit 1985. De structuur van het gebouw refereert aan de historie van de plek, met het hoofdgebouw als landhuis, de ontmoetingsruimte als de oranjerie en de kantoorvleugels als koetshuizen. De kracht van het oorspronkelijk ontwerp is de verbinding van de historie van de plek met voor die tijd moderne en innovatieve architectuur. Echter ruim 25 jaar na oplevering was het gebouw enigszins verrommeld en zelf een afspiegeling van een tijdsbeeld geworden. In het masterplan wordt de oorspronkelijke gebouwstructuur hersteld, waarbij gerichte nieuwe ingrepen de structuur van de buitenplaats versterken, maar tevens herkenbaar zijn door een innovatief en modern karakter. Bestaande kwaliteiten, zoals licht, lucht, ruimte en uitzicht op de prachtige groene omgeving zijn daarbij optimaal ingezet.
Nieuwe entree
In analogie met de buitenplaats is de hoofdentree verplaatst naar het hoofdgebouw. Op de plek waar vermoedelijk ook de oorspronkelijke entree van het landhuis heeft gelegen is een nieuwe entree van glas en staal gekomen. Een uitnodigende loper markeert de entree en verbindt het landschap met het gebouw. Deze beweging wordt doorgezet in de entreehal waar een nieuwe zeer dunne trap van ultra hoge sterkte vezelbeton de begane grond en de eerste verdieping optisch en ruimtelijk met elkaar verbindt. Deze trap etaleert de nieuwste beton- en glasverlijmingstechnieken waarin de kwaliteiten en werkwijze van ABT als innovatief ingenieursbureau tot uiting komen.
Ultraslanke hybride trap
Met een dikte van ongeveer vijf centimeter overspant de trap een afstand van bijna zes meter. Dat gebeurt zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De trap vraagt het uiterste van de toegepaste materialen en het vakmanschap van ABT.