‘’De sfeer van het authentieke Landgoed Huize Bergen en de beleving van zijn hotelgasten vormen de inspiratie voor een nieuw duurzaam conferentiehotel; de Botanica’’
De Botanica is een duurzaam hotelgebouw op een historisch landgoed ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur. Het is geheel ontworpen vanuit een ‘’Programma van Beleving’’ waarin de schaalgebieden van het landschap, de architectuur, het interieur en het productontwerp in elkaar overvloeien binnen een verhalende thematisering.
Masterplan: Loyaliteit aan kwaliteit
Op het Landgoed Huize Bergen te Vught verrijst, in tweespraak met de historische villa, een modern landhuis met 80 hotelkamers, een foyer en een conferentiecentrum. Vanuit een vooraf opgesteld ‘’Programma van Beleving’’ wordt de gewenste zintuiglijke beleving van alle schaalgebieden geconcretiseerd. Op deze wijze ontstaat een masterplan voor het gehele landgoed waarbij alle schaalniveaus in sfeer met elkaar verbonden worden. Het kleinste detail heeft te maken met de totaalsfeer van het landgoed. In het ontwerp worden de schaalniveaus verbonden door een verhalende thematisering gebaseerd op de historie en natuurlijke omgeving van het landgoed. Door deze benadering ontstaat een krachtig ensemble tussen de nieuwbouw, de historische villa en de Engelse landschapstuin, waarin buiten naar binnen overvloeit.
Het masterplan wordt in 3 fases uitgevoerd, waarbij de nieuwe hotelvleugel gefaseerd verbonden wordt met de historische bebouwing van de Bloembinderij, de Beheerderwoning en de oude Werkplaats. Fase 1 is zojuist afgerond.
Botanica: Een duurzame en natuurlijke hotelvleugel
De eerste fase bestaat uit 39 hotelkamers ondergebracht in drie lagen langs een middengang. De architectuur van de nieuwbouw onderstreept het natuurlijke en duurzame karakter van het landgoed door veel gebruik van hout. Tegelijkertijd verwijst de hoofdvorm naar de historische bebouwing. Het gebouw is gerealiseerd volgens het duurzame passief huis principe en verbruikt nagenoeg geen energie. Er zijn zoveel mogelijk natuurlijke en onbehandelde materialen toegepast. De gevels zijn van onbehandelde lariks latten gemaakt, waarin diepe iroko houten kozijnen zijn geplaatst. De kozijnen vormen een speels ritme in de gevel, dat wordt beëindigd door markante zinken erkers. De bijzondere kozijnen zijn de schakel tussen de architectuur en interieur.
Het Interieur
In de Botanica zijn drie type hotelkamers; de luxe kamer, de entresol kamer en de dak kamer. Elke kamer heeft een warme en luxe sfeer door de toepassing van een natuurlijk palet aan materialen, kleuren en patronen. Eikenhout is toegepast in de vloer, de bedwand, de meubels en het bijzondere kozijnmeubel. De kozijnen zijn niet alleen raam, maar zijn tevens een costum-made zitplek die doorloopt in een werktafel naast het raam. Dit kozijnensemble, van kozijn, zitplek en werktafel geeft een omkadering aan de natuurlijke omgeving van het landgoed.
Verhalend materiaal gebruik
De kleur en materiaalstelling van het interieur zijn ontworpen vanuit de beleving en zijn geïnspireerd op het landgoed en haar geschiedenis. Eikenhout wordt veelvuldig toegepast in combinatie met een karakteristiek kleur- en patroonpalet waardoor er een natuurlijke, warme en luxe sfeer ontstaat. De entree met een Belgisch hardstenen vloer geeft toegang tot de drie verdiepingen. Ramen bij de trap geven zicht op de natuurlijke omgeving. Een middengang, die de hotelkamers ontsluit, is ontworpen als een bospad op het landgoed met uitzicht aan de twee uiteinden. De wanden en kamerdeuren zijn gemaakt van eikenhout en de tapijtvloer heeft een speciaal ontworpen bladerpatroon (ism Ege).
De kleuren en patronen van de kamers
Voor de kamers zijn vier verschillende kleurschema’s ontwikkeld, die gerelateerd zijn aan de stand van de zon. In de west-kamers, de zijde waar de zon ondergaat, zijn warme kleuren toegepast en in de oost-kamers zijn koele kleuren toegepast in de sfeer van de opkomende zon. Het patroonpalet vindt zijn grondslag in de tropische bloemenkas die ooit op de locatie van de nieuwbouw stond. De liefde die mevrouw van Beuningen, de oprichter van het landgoed, had voor de natuur is terug te vinden in de bladerpatronen van de gangvloer en de bloempatronen op de kamerwanden.
De inrichting van de kamers
De Eikenhouten vloer in de kamers en het speciaal ontwikkelde behang met tropische planten geven de kamer een warme natuurlijke sfeer met een luxe uitstraling. Het brede houten raamkozijn doet dienst als zitelement en loopt door als werkblad langs de muur. De glazen hanglampen boven de werktafel zijn speciaal voor dit project ontworpen en nemen de kleur aan van het behang. Het hoofdbord en de inbouwkast zijn in hout uitgevoerd evenals de speciaal ontworpen nachtkastjes. De hexagonale wandtegels van de moderne badkamer zijn geïnspireerd op de hexagonale plafondpatronen van de oude Villa. Een speciaal ontwikkelde moderne wastafel (ism NotOnlyWhite) met houten plank maakt deze badruimte af.
Door de integrale benadering is er een gebouw en een interieur ontstaan, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De samenwerking van de verschillende disciplines levert een omgeving op waarbij de beleving vanuit alle zintuigen uitgangspunt is. Doordat de vormgeving en materialisatie hun grondslag vinden in de plek ontstaat er een duurzaam interieur los van tijdelijke trends.