01
/ H.I.P. 2021
Spotlight voor
een in Nederland
gerealiseerd
interieurproject
De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject.
HET IDEE VOOR DE H.I.P.
Het idee voor deze prijs is ontstaan in de Lensvelt HUB aan de Herengracht te Amsterdam. H.I.P. wil een schouderklop geven aan de architect en/of de interieurarchitect die én hoogwaardige projecten realiseert én loyaal is aan de industrie. Ofwel aan een architect die kiest voor kwaliteit, duurzaamheid, originaliteit en authenticiteit.
2023
De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject. Het wordt de lustrum editie van deze prachtige award waarmee de partners aandacht vragen voor én steun geven aan hoogwaardige interieurprojecten.
“Het interieur als verlengde van de stad.”
02
/ WINNAAR H.I.P. 2021
LOCHAL TILBURG
IN AANMERKING KOMENDE PROJECTEN
In aanmerking komen interieurs in zowel nieuwbouw, renovatie, transformatie- als herbestemmingsprojecten. De projecten dienen in Nederland te zijn gerealiseerd en opgeleverd tussen april 2018 en september 2020.
DE BEOORDELINGSCRITERIA
De vierde editie van de Herengracht Industrie Prijs stond in het teken van het interieur als verlengde van de stad.
Als de Coronacrisis ons iets heeft geleerd, is het wel de waarde van de publiek ruimte, en hoe privé en publiek steeds vaker in elkaar overvloeien. Die trend was natuurlijk al eerder ingezet, door steeds vollere en transformerende steden is en goede mix van parken, horeca, winkels, pleinen van toenemend belang. Op welke manier sluit het interieur aan op de inspirerende diversiteit van de stad? Vanzelfsprekend beïnvloedt het ontworpen interieur onze beleving en kan het in grote mate bijdragen aan bedachte en onverwachte ontmoetingen. Het interieur en de verbinding met haar directe omgeving stimuleert zodoende een inclusieve en leefbare wereld: de sociale duurzaamheid, die we als samenleving nastreven.
“Met de realisatie van de LocHal is een ongebruikt potentieel in de stad teruggegeven aan haar inwoners.”
“In een gedurfd ontwikkelproces zijn architect en opdrachtgever samen opgetrokken, de meerwaarde daarvan wordt fijntjes benadrukt in het interieur van de LocHal.”
03
/ De jury
onafhankelijk en
professioneel
De juryleden stellen zich voor:
FOKKE MOEREL – juryvoorzitter
Partner / Architect
MVRDV

MVRDV partner Fokke Moerel (Breda, 1970) was one of the first architects to join MVRDV in 1998. She leads projects with a focus on public and cultural works, transformations and interior design all around the globe.
Fokke has completed award-winning designs such as the Baltyk office tower in Poznan, Poland, the Book Mountain Library in Spijkenisse and the Lloyd Hotel & Cultural Embassy in Amsterdam. Within her studio she also leads the interior design team at MVRDV and she is overseeing the construction of Depot Boijmans Van Beuningen, the first publicly accessible art depot in the world, which will open its doors in 2021 in Rotterdam.
Why does she love the spirit of MVRDV? “I am strongly attached to the office’s mission to not exclude anyone or anything. It brings a wide diversity of challenges which can lead to unconventional and innovative possibilities – always inspiring and fun.”
Fokke’s personal drive is to collaborate on the design and realization of buildings which have a strong connection to and impact on their direct surroundings, such as (semi) public buildings, refurbishments of monumental buildings which can revive their neighbourhood, and buildings with a clear end-user.
Fokke holds a master’s degree in architecture from the Academy of Architecture Rotterdam, and a BA in interior architecture from the Willem de Kooning Academy.
Fokke has taught at Harvard and Cambridge together with MVRDV cofounder Nathalie de Vries, and at the Silpakorn University in Bangkok, Thailand. She is currently tutoring at The Hague Royal Academy of Arts and is an external critic at the Academy of Architecture Rotterdam.
Foto © Otto Snoek
LOUISE SCHOUWENBERG
Design Academy Eindhoven

Louise Schouwenberg studeerde psychologie (Radboud University Nijmegen), beeldhouwen (Gerrit Rietveld Academie Amsterdam), en filosofie (Universiteit van Amsterdam).
De variëteit aan studies en praktijken hebben haar gevormd tot kunst en design theoretica die kennis en begrip van het artistieke proces verbindt met het filosofische onderzoek van creatieve praktijken. Zij schrijft over kunst en design, heeft bijgedragen aan diverse publicaties (waaronder monografieën over ontwerpers Hella Jongerius, Formafantasma, fotografen Scheltens & Abbenes, en kunstenaar Robert Zandvliet), en heeft incidenteel tentoonstellingen samengesteld (de meest recente voor museum Die Neue Sammlung / Pinakothek der Moderne in München, ism Hella Jongerius).
Haar belangrijkste interesse is de nauwe relatie tussen mensen, dingen en ruimtes, en de intrigerende wijzen waarop zij elkaar wederzijds vormen. Schouwenberg is hoofd van de MA Contextual Design van Design Academy Eindhoven, en is als gast ‘professor’ betrokken bij het theorie onderwijs van Akademie der Bildende Künste in Neurenberg. Eerder gaf zij onder andere les op de Politecnico di Milano, faculteit Architecture and Urban Studies, en de KABK in Den Haag, MA Inside / Interieur architectuur.
Voor meer informatie zie de LinkedIn pagina: https://nl.linkedin.com/in/louise-schouwenberg-76365151
JOYCE VERSTIJNEN
Bedaux de Brouwer Architecten

Joyce Verstijnen is architect bij Bedaux de Brouwer Architecten. Ze heeft een fascinatie voor het landschap en is in projecten op zoek naar de verbinding tussen interieur, architectuur en het natuurlijke of stedelijke landschap dat aanwezig is. Zo werkte ze aan Ontvangstpaviljoen Vogelensangh, een gebouw dat zich inpast in de omgeving waar bakstenen op ambachtelijke wijze worden vervaardigd. Andere projecten zijn de Houtloods in Tilburg, Villa Broeck, de uitbreiding voor museum Singer Laren en binnenstedelijke opgaven in ’s Hertogenbosch en Breda. Met haar project ‘Ecofield’ bestudeert ze de manier waarop architectuur kan worden verankerd in het landschap en zo de aanwezige ecosystemen kan versterken.
JEROEN JUNTE
DESIGN DIGGER

Jeroen Junte (1967) is freelance journalist, curator en researcher in design en architectuur. Hij is hoofdredacteur van het on- en offline platform Designdigger.nl. Daarnaast is hij vaste medewerker bij de Volkskrant en Bouwwereld. In Pakhuis de Zwijger organiseert hij zeven jaar het eigen kwartaalprogramma Design Digger. Ook schrijft hij boeken; zijn meeste recente publicatie is Do It Ourselves. A new Mentality in Dutch design (nai/010 publishers), het eerste boek dat een postcrisis-generatie ontwerpers beschrijft. Jeroen cureerde diverse tentoonstellingen, waaronder Slow Tech over de versmelting van ambacht met hightech productie met 3D-printers en robots. Zijn meest recente expositie was Luxe? in designmuseum Cube, waarin nieuwe vormen van luxe worden verkend, zoals privacy, tijd en natuur. Tot slot geeft hij les op instellingen als de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en de Design Academy Eindhoven.
www.designdigger.nl
DARIA SCAGLIOLA
Fotograaf

CV-Daria Scagliola
Geboren: 23-10-1962, Mwanza (Tanzania).
Opleiding: Akademie voor Beeldende Kunsten Rotterdam. fotografie/grafisch vormgeven
Gevestigd als zelfstandig fotograaf in Rotterdam (1987)
Werkt samen (met Stijn Brakkee) of alleen aan projecten in het architectonische of landschappelijke werkveld. In de loop der jaren is de focus komen te liggen bij het gebruik van ruimte en omgeving. Hoe verhouden mensen zich binnen een ontworpen of conceputeel bedachte omgeving, gedragen zij zich zoals de ontwerpers of beleidsmakers zich hadden voorgesteld? Het belang van het olifantepaadje.
Selectie werk en opdrachtgevers:
‘What happened to…,’ als fotograaf en redactielid bij deze boekuitgave, onderzoek naar de duurzaamheid van de projecten van Marlies Rohmer, Project i.s.m. Wendelien van Oldenborgh, BK kunstenaar, Biëannale in Venetië
Neutelings/Riedijk Architecten, Naturalis, Gemeentehuis Deventer, Kenniscluster Rozet Eemhuis/ monografie Ornament and Identity.
MVRDV: Markthal/Rotterdam, De Glazen Boerderij, Boekenberg in Spijkenisse, Cristal Houses
Soeters van Eldonk Inverdam te Zaanstad, Provinciehuis te Leeuwarden, Java-eiland, Sluseholmen te Kopenhagen (DK).
Publicatie Time Frames Las Palmas, een combinatie van fotografie en cartografie samengevat in een atlas formaat (49 cm/ 32 cm)
Rotterdam Vertical City, een film en web-documentaire i.s.m. Ineke Smit, Paul Swaggerman en Jeroen Stout en de producent Paradox, over de gebruikers van De Rotterdam, eerste verticale stad van Nederland.
Docentschap en educatie-projecten: Praktijkdocent fotografie & film afdeling AKV St Joost.
“Ontstaan door het ontworpen interieur de juiste, wellicht onverwachte, interacties met de gebruikers?”
04
/ DE PRIJS
Een geldbedrag van 2500 euro en een spectaculaire, door de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, ontworpen trofee.
Zowel het winnende project als de (interieur)architect mogen de titel ‘Winnaar Herengracht Industrieprijs 2021’ dragen.
Winnaar 2021
De H.I.P. 2021 ging terecht naar LocHal te Tilburg van Civic Architects / Petra Blaisse, Inside Outside / Braaksma & Roos / Mecanoo.
Winnaar 2018
Bedaux de Brouwer architecten nam trots de H.I.P. 2018 in ontvangst voor hun project: Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh.
Winnaar 2016
De H.I.P. 2016 ging naar het project House of Smart te Eindhoven van interieur architect Maurice Mentjens.
Winnaar 2014
De eerste H.I.P. award is in 2014 gewonnen door i29 met hun project Mirror Mirror voor Frame Publishers in Felix Meritis te Amsterdam.
2021
LocHal
CIVIC ARCHITECTS / PETRA BLAISSE, INSIDE OUTSIDE / BRAAKSMA & ROOS / MECANOO
2018
Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh
Bedaux de Brouwer architecten
2016
House of Smart
Maurice Mentjens
2014
Mirror Mirror, Frame Publishers,
Felix Meritis
i29
05
/ terugblik
De voorgaande edities van de Herengracht Industrie Prijs waren bijzonder en succesvol.
Klik hieronder voor een terugblik op deze memorabele momenten!
06