01
/ H.I.P. 2020
Spotlight voor
een in Nederland
gerealiseerd
interieurproject
De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject.
HET IDEE VOOR DE H.I.P.
Het idee voor deze prijs is ontstaan in de Lensvelt HUB aan de Herengracht te Amsterdam. H.I.P. wil een schouderklop geven aan de architect en/of de interieurarchitect die én hoogwaardige projecten realiseert én loyaal is aan de industrie. Ofwel aan een architect die kiest voor kwaliteit, duurzaamheid, originaliteit en authenticiteit.
2018
De partners van de H.I.P. organiseren in 2018 de derde editie van deze prachtige award. Waarmee zij wederom aandacht vragen voor én steun geven aan hoogwaardige in Nederland gerealiseerde interieurprojecten.
2014
De eerste H.I.P. award is in 2014 gewonnen door i29 interior architects met hun project SHOP 02/ FRAME STORE in Felix Meritis Amsterdam.
2016
De H.I.P. 2016 ging naar het project House of Smart te Eindhoven van interieur architect Maurice Mentjens.
“Het interieur van de smartshop in Eindhoven getuigt van alle genomineerden het meest van eigenzinnigheid, lef en schoonheid.”
02
/ INSCHRIJVEN H.I.P. 2018
Inschrijving voor
2018 is gesloten
Inzenden was mogelijk tot 14 april 2018
IN AANMERKING KOMENDE PROJECTEN
In aanmerking komen interieurs in zowel nieuwbouw, renovatie, transformatie- als herbestemmingsprojecten. De projecten dienen in Nederland te zijn gerealiseerd en opgeleverd tussen 15 april 2016 en 14 april 2018.
DE BEOORDELINGSCRITERIA
Voor deze editie van de Herengracht Industrie Prijs gaat de jury in het bijzonder letten op de relatie tussen gebouw en interieur; dit levert meer op dan de som der delen. Exterieur en interieur zijn in harmonie en vormen bij voorkeur een Gesamtkunstwerk. Het thema ‘Loyaliteit aan kwaliteit’ staat centraal bij de beoordeling van de H.I.P. 2018.
PRIJS H.I.P. 2018
Een geldbedrag van 2500 euro en een spectaculaire, door de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, ontworpen trofee.
Zowel het winnende project als de architect mogen twee jaar lang de titel ‘Winnaar H.I.P. 2018’ dragen.
“Loyaliteit aan kwaliteit staat centraal.”
03
/ De jury
onafhankelijk en
professioneel
De juryleden stellen zich voor:
PATRICK KOSCHUCH – juryvoorzitter
Van Dongen – Koschuch
Patrick Koschuch (Wenen 1970), besloot in juli 2012, samen met Frits van Dongen een eigen kantoor te beginnen, ‘van Dongen – Koschuch architects and planners’.
Patrick Koschuch’s open, niet hiërarchische, contextuele en rationele ontwerpbenadering heeft hem in staat gesteld om een breed scala van esthetische en inspirerende projecten te creëren. Van masterplanning, huisvesting, kantoren tot openbare en culturele gebouwen.
Van Dongen – Koschuch heeft de volgende projecten opgeleverd of in uitvoering: Kunstcluster Nieuwegein; Poppodium Grenswerk, Venlo; Theater de Kampanje, Den Helder; Theater Speelhuis, Helmond; Hyatt Regency Hotel Amsterdam (meest duurzame hotel van Nederland); Woontorens Boston en Seattle, Rotterdam; Musis Sacrum, Arnhem; Kopblok Houthavens, Amsterdam; Masterplan Schalkwijk, Haarlem. Het bureau werkt nu ook aan projecten in Duitsland en Zuid-Korea.
ERIK KESSELS
Kessels Kramer
Erik Kessels is a Dutch artist, designer and curator and is since 1996 Creative Director of international communications agency KesselsKramer. Worked for clients such as Nike, Diesel, The Standard, J&B Whisky, Oxfam, Ben, Vitra, Citizen M and The Hans Brinker Budget Hotel.
As an artist and photography curator Kessels has published over 50 books of his ‘re-appropriated’ images, is editor of the alternative photography magazine Useful Photography and has written the international bestseller Failed It!
Kessels made and curated exhibitions such as Loving Your Pictures, Use me Abuse me, 24HRS of Photos, Album Beauty, From Here On and Unfinished Father.
In 2010 Kessels was awarded with the Amsterdam Prize of the Arts, in 2016 nominated for the Deutsche Börse Photography Prize. In 2017 his mid-career retrospective was shown in Turin and Düsseldorf.
SASKIA SIMON
OMA Office for Metropolitan Architecture
Saskia Simon is in totaal meer dan 10 jaar als architect werkzaam bij OMA. In die periode zijn veel verschillende projecten de revue gepasseerd, waarbij de betrokkenheid tot het ontwerp van het interieur vaak tot haar taken ging horen. Haar werkzaamheden hebben vele aspecten van het vak behelst, van renovatie tot nieuwbouw en van gebouwconcept tot meubelontwerp ; desalniettemin blijft er voor de interieurkant van architectuur een serieuze interesse.
TANJA SOETER
HEMA
Tanja Soeter is creative director HEMA. Ze heeft een achtergrond in product & brand development en design management. Runt haar eigen brand en designstudio SWEET. Momenteel maakt Soeter deel uit van een ambitieus team dat het Nederlandse retail-icoon Hema ‘back to glory’ moet brengen. In het recente verleden heeft ze deelgenomen aan diverse exposities op Elle Inside Design Amsterdam, Canton Fair Guangzhou en de Milan Design Week in Milan.
INDIRA VAN ‘T KLOOSTER
Architectuurjournalist
Indira van ’t Klooster is architectuurjournalist en architectuurhistorica. Naast haar functies als directeur van het Dudok Architectuur Centrum (DAC) en oprichter/hoofdredacteur van A10 new European architecture Cooperative heeft ze een tweemaandelijkse talkshow “Architecture Now” in Pakhuis de Zwijger. Ze is de auteur van Forty and Famous – 10 interviews with succesful young architects in Europe (Amilcar Publishers, 2016) en Reactivate! Innovators of Dutch Architecture (Trancity/Valiz, 2013).
“De relatie tussen gebouw en interieur levert meer op dan de som der delen.”
04
/ DE PRIJS
Naast de H.I.P. Trofee ontvangt de winnaar een geldbedrag van EUR 2.500
Prof. Cees Dam, juryvoorzitter Herengracht Industrie Prijs 2016, bekijkt de trofee van de Herengracht Industrieprijs; een sculptuur van Joep van Lieshout.
“House of Smart getuigt het meest van eigenzinnigheid, lef en schoonheid”
05